Nagyvilág

2012.03.22. 07:39

Szíria - Politikai megoldást szorgalmaz a kínai és az egyiptomi külügyminiszter is

Peking, 2012. március 22., csütörtök (MTI) - A politikai megoldáshoz való ragaszkodás fontosságát hangoztatta a Szíriai kérdésben Kína és Egyiptom külügyminisztere Pekingben - jelentette a kínai média csütörtökön.

Peking, 2012. március 22., csütörtök (MTI) - A politikai megoldáshoz való ragaszkodás fontosságát hangoztatta a Szíriai kérdésben Kína és Egyiptom külügyminisztere Pekingben - jelentette a kínai média csütörtökön.

Jang Csie-cse (Yang Jiechi) és Mohammed Amr egyetértett abban, hogy "a nemzetközi közösségnek tiszteletben kell tartania a szíriai emberek választását és támogatnia kell az ENSZ és az Arab Liga közös megbízottjának, Kofi Annannak közvetítő erőfeszítéseit".

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint a két politikus az "érintett feleket" Szíriában az erőszak azonnali beszüntetésére és a politikai tárgyalások megkezdésére szólította fel. Egyben a béke és stabilitás fenntartását sürgette Szíriában és a Közel-Keleten.

A kínai külügyi szóvivő előző napi tájékoztatóján külön is kifejezte, hogy Peking támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának Annan javaslata mellett kiálló állásfoglalását a szíriai vérontás megállítására. Később a tárca külön közleményben fejezte ki elégedettségét, azt hangoztatva, hogy az "egyenlő, türelmes és megfelelő konzultációk" sikereként született meg az ENSZ BT-ben a konszenzus Annan és a békés megoldás támogatására.

Az egyiptomi külügyminiszter háromnapos látogatáson tartózkodik a kínai fővárosban és fogadta Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai alelnök is. Hszi a találkozó alkalmával megerősítette, hogy országa törekszik Egyiptommal a politikai bizalom megszilárdítására. Egyben biztosította vendégét arról, hogy a Peking ösztönözni fogja a kínai vállatok egyiptomi beruházásait, s külön is megemlítette a "kínai-egyiptomi Szuez gazdasági és kereskedelmi együttműködési zóna" létrehozását.

- MTI, Trebitsch Péter - 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!