Nagyvilág

2012.03.13. 15:00

Lavrov: az al-Kaidához kerülhetnek a szíriai ellenzéknek szánt fegyverek

Moszkva, 2012. március 13., kedd (MTI(ITAR-TASZSZ)) - Moszkva nem zárja ki, hogy a szíriai ellenzéknek szánt fegyverek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kerülnek - figyelmeztetett az orosz külügyminiszter egy keddi sajtóértekezleten.

Moszkva, 2012. március 13., kedd (MTI(ITAR-TASZSZ)) - Moszkva nem zárja ki, hogy a szíriai ellenzéknek szánt fegyverek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kerülnek - figyelmeztetett az orosz külügyminiszter egy keddi sajtóértekezleten. 

Szergej Lavrov New Yorkból, az ENSZ Biztonsági Tanácsának üléséről visszatérve Fülöp-szigeteki kollégájával tárgyalt az orosz fővárosban - jelentette Kegyes Csilla, az MTI tudósítója.

Lavrov a megbeszélést követő tájékoztatón kijelentette: jelentések szólnak az al-Kaida szíriai jelenlétéről, s ezek a jelentések minden bizonnyal helytállóak. Így attól lehet tartani, hogy a terrorszervezethez kerülnek az ellenzéknek küldött fegyverek. Hozzátette, hogy ezek között nem csak könnyű lőfegyverek, hanem komoly nehézfegyverek is vannak, amelyek bizonyos csoportok közvetítésével a Szíriával szomszédos országokon keresztül jutnak el a felkelőkhöz.

Anatolij Antonov, az orosz védelmi miniszter helyettese eközben arról beszélt Moszkvában újságíróknak, hogy országa teljesíti a Szíriába irányuló orosz fegyverszállításra vonatkozó korábbi megállapodásokat. Cáfolta, hogy orosz katonai tanácsadók és különleges megbízással orosz egységek lennének Szíriában. Vannak azonban műszaki szakemberek, akik megtanítják a helyieket a haditechnika használatára.

Lavrov külügyminiszter a moszkvai sajtóértekezleten Szíriáról szólva, s egy sor politikust és országot bírálva úgy fogalmazott: "felveszik a propagandista szemüveget, és azon keresztül tekintve a világra minden nap csak az egyik felet szidják, és a másiknak a felfegyverzésére szólítanak föl".

Az orosz diplomácia vezetője ugyanakkor elégedetten állapította meg, hogy - mint mondta - egy sor ország megérti: fel kell hagyni az ultimátumokkal a szíriai rendezés során. Oroszország nyugati és arab partnerei a nyilvánosság előtt fekete-fehérben ábrázolják a szíriai helyzetet, a zárt tárgyalásokon ugyanakkor gyakorlatiasan közelítik meg a kérdést, és elismerik, hogy a helyzet sokkal bonyolultabb - jelentette ki moszkvai tájékoztatóján Szergej Lavrov, aki nagy reményeket fűz Kofi Annannak, az ENSZ különmegbízottjának küldetéséhez.

Hétfőn New Yorkban a Szíriában dúló erőszak leállítását sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsánál (BT) Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára, Oroszország pedig összetűzött az Egyesült Államokkal és annak európai szövetségesével abban a kérdésben, hogy miként vessenek véget az erőszak terjedésének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!