Nagyvilág

2012.01.27. 10:06

Panetta: a Pentagon 9 százalékkal csökkenti költségvetését

Washington, 2012. január 26., csütörtök (MTI) - A Pentagon 525 milliárd dolláros alapköltségvetést kér a 2013-as pénzügyi évre, ami 9 százalékos csökkenést jelent az ideihez képest.

Washington, 2012. január 26., csütörtök (MTI) - A Pentagon 525 milliárd dolláros alapköltségvetést kér a 2013-as pénzügyi évre, ami 9 százalékos csökkenést jelent az ideihez képest.

Ezt Leon Panetta amerikai védelmi miniszter jelentette be csütörtökön Washingtonban.

Az afganisztáni hadműveletek folytatásához Panetta további 88,4 milliárd dollárt igényelt. A miniszter szerint a védelmi kiadások 2013-ra kért, összesen 613 milliárd dolláros összege 2017-re, az afganisztáni csapatkivonás befejezése nyomán 567 milliárd dollárra csökken.

A védelmi miniszter előterjesztése értelmében a hadsereg létszámát a 2010-es 570 ezer fős szintről 2017-ig 490 ezerre csökkentik, a tengerészgyalogság létszáma pedig 202 ezerről 182 ezerre csökken; a leépítés nem érinti az ázsiai-csendes-óceáni térségben, valamit a Közel-Keleten állomásozó erőket.

A takarékosság jegyében a Pentagon visszavon Európából két dandárt, együttesen mintegy 7 ezer embert (Németországban jelenleg három, Olaszországban pedig egy dandár állomásozik), valamint szolgálaton kívül helyez régebbi gyártmányú hajókat és repülőgépeket. Az amerikai védelmi minisztérium lelassítja a nemzetközi összefogásban fejlesztett, "ötödik generációs" F-35-ös vadászbombázók beszerzését.

Az amerikai védelmi minisztérium ugyanakkor nem mond le az olyan, élvonalbeli műszaki megoldásokon alapuló projektekről, mint egy úszó bázis létrehozása a különleges műveletek számára, a pilóta nélküli repülőgépek és a kibernetikai védelmi képességek fejlesztése, valamint a különleges harci egységek kiképzése. Az amerikai haderő folytatja tengeralattjáró-flottájának megújítását és a bombázók következő nemzedékének kifejlesztését is.

"Egy évtizednyi háború és a katonai költségvetés jelentős növekedése után stratégiai fordulóponthoz értünk" - jelentette ki Leon Panetta. - "A haderő, amelyet létrehozunk, megőrzi döntő technológiai fölényét, felhasználja a legutóbbi konfliktusokban szerzett tapasztalatokat, és továbbra is lépéselőnyben marad a leghalálosabb és legrombolóbb fenyegetésekkel szemben."

Martin Dempsey tábornok, az összfegyvernemi vezérkari főnöki testület elnöke elismerte: kemény feladat megfelelni annak az elvárásnak, hogy a Pentagon öt év alatt 259 milliárd dollárral csökkentse kiadásait. Az amerikai a leépítések ellenére is a világ legjelentősebb hadereje marad.

A megszorításokkal és a leépítéssel párhuzamosan végrehajtandó bázisbezárásokkal kapcsolatban Panetta kijelentette: Barack Obama elnök kérni fogja a kongresszust, hogy állítson fel egy különbizottságot a gazdasági szempontból rendkívül kényes kérdés eldöntésére.

Panetta a katonai fizetésekkel kapcsolatban csak arra tett ígéretet, hogy az emelések csak a következő két évben fognak lépést tartani a versenyszférával, de utána "korlátozottabbak" lesznek a lehetőségek.

- MTI, Pogár Demeter - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!