Nagyvilág

2012.01.25. 13:40

Amerikai nagykövet: ébernek kell maradni a terrorizmus elleni harcban

Budapest, 2012. január 25., szerda (MTI) - Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet szerint ébernek kell maradni a terrorizmus elleni harcban, és sosem lehet elfelejteni a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatait.

Budapest, 2012. január 25., szerda (MTI) - Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet szerint ébernek kell maradni a terrorizmus elleni harcban, és sosem lehet elfelejteni a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatait.

 

A diplomata szerdán a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyainak romjaiból származó acéldarabokat adott át jelképesen négy magyar - a fővárosi, a hatvani, a kecskeméti és a kiskunfélegyházi - tűzoltó-parancsnokságnak.

A nagykövet elmondta, az acéldarabok átadásával - amelyeket emlékművekbe építenek be - segítenek tovább ápolni a terrortámadások áldozatainak emlékét; köztük 343 tűzoltó és mentős is volt. Azáltal, hogy az átadott acéldarabok, amelyek a Világkereskedelmi Központ egyik tornyának tartógerendájából származnak, emlékművekbe kerülnek, ahogyan az több amerikai településen is történt, újabb kapocs jön létre a két ország között.

A magyarországi megemlékezések közül a diplomata kiemelte a kiskunfélegyházi tűzoltó-parancsnokság és a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által immár tizedik éve megrendezett, Kiskunfélegyháza és Kecskemét közötti emlékmaratont, amelyen a nagykövetség több munkatársa is részt vett már, valamint a hatvani fáklyás felvonulást. A nagykövetség évente a Magyar Vöröskereszttel együttműködve véradást szervez a terrortámadás áldozatainak emlékére.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis elmondta: az acéldarabok átadását Dan Daly New York-i nyugállományú tűzoltóparancsnok kezdeményezte, aki maga is irányította a mentési munkálatokat az ikertornyoknál a támadás után, és ötven munkatársát vesztette el a mentés közben. Dan Daly szerte a világon beszámolt tapasztalatairól, és már többször járt Magyarországon is. Története a bátorságról, az önzetlenségről szól - tette hozzá.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója kiemelte: a magyar tűzoltókat is bátorságra, becsületre ösztönzi amerikai társaik példája, és büszkék rájuk hősi helytállásukért. A magyar katasztrófavédelem munkatársai és a tűzoltók is mindent megtesznek a lakosság biztonságáért, védelméért, ahogyan a vörösiszap-katasztrófa idején is tették - hangsúlyozta.

Amikor egy fontos szövetségesét érte "aljas támadás", Magyarország habozás nélkül felajánlotta segítségét, és kifejezte szolidaritását az Egyesült Államokkal, továbbá az elsők között csatlakozott a terrorizmus elleni harchoz - fogalmazott. Hozzátette: mindent elkövetnek azért, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló támadás.

Az ünnepségen Varga Ferenc korábbi fővárosi tűzoltóparancsnok, a fővárosi katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója, Zólyomi Géza hatvani, Fekete Dezső kecskeméti és Leiz Gábor kiskunfélegyházi városi tűzoltóparancsnokok vették át az acéldarabokat a nagykövettől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!