Nagyvilág

2011.12.09. 14:53

Égi látványosság: Teljes holdfogyatkozás szombaton

December 10-én szombaton teljes holdfogyatkozás lesz, melynek hazánkból csak a második felét csodálhatjuk meg.

December 10-én szombaton teljes holdfogyatkozás lesz, melynek hazánkból csak a második felét csodálhatjuk meg.

Az égi látványosság 13 óra 45 perckor már elkezdődik, csakhogy a Hold ezen a napon, környékünkön akkor még a horizont alatt lesz, mivel 15 óra 39 perckor kel majd fel. Vagyis ekkortól már a fogyatkozás zajlik, és a Hold benne lesz a Földünk árnyékkúpjában. Az „elfogyott” felkelő Hold olyan helyről látható, ahol az északkeleti horizontot semmi sem takarja.

Az árnyékkúpból kilépő holdperemet 16 órakor már megpillanthatjuk, ekkor a lesz teljes fogyatkozás kilépő fázisának kezdete, tehát ekkortól ismét láthatjuk majd a kicsiny holdsarlót, mely egyre növekszik majd. A ritka égi tünemény 17 óra 18 percig lesz követhető, amikor is majd ismét a teljes holdkorong ragyog majd a koraesti égen.

Felhőmentes égbolt esetén a jelenség szabad szemmel is látható lesz, de kisebb távcsővel még izgalmasabb lehet - tájékoztatta szerkesztőségünket Szoboszlai Endre csillagász-ismeretterjesztő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!