Nagyvilág

2011.12.13. 08:31

Befogadta az arizonai bevándorlási törvényt az amerikai legfelsőbb bíróság

Washington, 2011. december 12., hétfő (MTI) - Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn úgy határozott, hogy napirendjére tűzi az Obama-kormány által erősen bírált arizonai bevándorlási törvényt.

Washington, 2011. december 12., hétfő (MTI) - Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn úgy határozott, hogy napirendjére tűzi az Obama-kormány által erősen bírált arizonai bevándorlási törvényt.

Alsóbb szintű szövetségi bíróságok korábban hatályon kívül helyezték az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében meghozott arizonai törvény több rendelkezését. Az amerikai igazságügyi minisztérium értésre adta, hogy a bevándorlás kérdésének kezelése szövetségi hatáskörbe tartozik. A többi között blokkolták a jogszabály azon kitételének végrehajtását, hogy a helyi rendőrség szúrópróbaszerűen ellenőrizhesse az általa gyanúsnak tartott személyeknek az országban tartózkodással kapcsolatos státusát.

Georgia, Alabama, Indiana, Utah és Dél-Carolina állam szintén hasonló, az alkotmányosság kérdését felvető törvényt fogatott el, de az arizonai jogszabály az első, amely a fellebbezések különböző fokait bejárva eljutott a legfelsőbb bíróságig. Az alabamai előírások szigorban az arizonai törvényen is túltesznek, például arra kötelezik az állami iskolákat, hogy ellenőrizzék: a tanulóik törvényesen tartózkodnak-e az országban. Alabama területén bűncselekménynek számít, ha valaki tudatosan hoz be vagy szállásol el illegális bevándorlót.

Jan Brewer arizonai kormányzó kijelentette: biztos abban, hogy a testület az általa irányított államnak ad igazat. A tárgyalás áprilisban kezdődik, az ítélet pedig júniusban várható, vagyis az eljárásra várhatóan nagy figyelem irányul majd az elnökválasztási évben.

A legfelsőbb bírói testület májusban arra az álláspontra jutott, hogy Arizona törvényesen jár el, ha felszámolja az illegális bevándorlókat tudatosan alkalmazó vállalkozásokat.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!