Nagyvilág

2011.10.21. 08:46

Romániai népszámlálás – több panasz az első napon

Kolozsvár/Arad/Budapest, 2011. október 21., péntek (MTI) – A romániai népszámlálás első napján - csütörtökön - a panaszok elsősorban a kérdőívek nemzetiségre, anyanyelvre és felekezeti hovatartozásra vonatkozó kérdéseivel voltak kapcsolatosak a Krónika című kolozsvári és a Nyugati Jelen aradi napilap beszámolói szerint.

Kolozsvár/Arad/Budapest, 2011. október 21., péntek (MTI) – A romániai népszámlálás első napján - csütörtökön - a panaszok elsősorban a kérdőívek nemzetiségre, anyanyelvre és felekezeti hovatartozásra vonatkozó kérdéseivel voltak kapcsolatosak a Krónika című kolozsvári és a Nyugati Jelen aradi napilap beszámolói szerint.

A Krónika úgy értesülést, hogy Kolozsváron egy családnál a számlálóbiztos megtagadta a nemzetiséget, anyanyelvet és a vallást rögzítő P űrlap bemutatását, és a háztartásra vonatkozó adatokat rögzítő G űrlapot is csak többszöri felszólításra vette elő, a kitöltését pedig határozottan visszautasította.

Máté András, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei elnöke a szövetség által működtetett ingyenesen hívható telefonszámra érkezett bejelentés alapján panaszt tett a kolozsvári népszámlálási bizottságnál a számlálóbiztos felelősségre vonását, és a panaszos adatainak megfelelő regisztrálását kérve.

Brassóban egy magyar családnál a nemzetiségre, anyanyelvre és felekezeti hovatartozásra vonatkozó kérdést azzal vezette fel a számlálóbiztos, hogy azokra nem kötelező válaszolni. A válaszadó ugyan jelezte, hogy nyilatkozni szeretne, ám a számlálóbiztos csak többszöri felszólításra volt hajlandó tudomásul venni a kérést. A kolozsvárihoz hasonlóan ebben az esetben is hivatalos vizsgálatot kértek.

Bihar megyében több településről jelentettek rendellenességeket az RMDSZ megyei szervezetének forródrótján.

Többször előfordult, hogy a számlálóbiztos vagy nem akarta helyben beírni a nemzetiségre, anyanyelvre és felekezeti hovatartozásra vonatkozó adatokat, vagy azt állította, hogy családtagnak nem áll jogában nyilatkozni hozzátartozója etnikai és vallási jellemzőiről.

A Nyugati Jelen híradása szerint az Arad megyei Fazekasvarsándon több esetben ceruzával akarták kitölteni az anyanyelvre, nemzetiségre és felekezeti hovatartozásra vonatkozó adatokat a számlálóbiztosok. A panaszok nyomán az érintettek adatait ismét rögzítik.

A Krónika beszámolt egy esetről, amely Sepsiszentgyörgyön történt a népszámlálás első napján, csütörtök hajnalban. Ismeretlenek "Jelentem: székely vagyok!" feliratú lapokat dobáltak be a postaládákban, amelyek megtévesztésig hasonlítanak a Magyar Polgári Párt (MPP) "Jelentem: magyar vagyok!" mottójú szórólapjára. Az MPP feljelentést tett, amiért ismeretlen tettesek visszaéltek a párt nevével és logójával.

A lap által idézett Antal Árpád polgármester úgy véli, hogy az akció hátterében olyanok állnak, akik azt akarják elérni, hogy a népszámláson eredményeként csökkenjen a magyarság aránya a városban.

Eközben a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma bejelentette, hogy a három megyében felügyelni fogja a népszámlálás menetét. A szervezet ezt azért tartja szükségesnek, mivel a magyarok „különböző manipulációs eszközökkel mesterségesen növelnék a magyarság számát”, hogy alátámaszthassák a területi autonómia igényét – olvasható a Krónika pénteki számában.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!