Nagyvilág

2011.10.27. 09:36

EU-csúcs - Óvatos derűlátás Berlinben az EU-csúcs után

Berlin, 2011. október 27., csütörtök (MTI) - Óvatos derűlátással fogadták a csütörtök reggeli, első német kommentárok a hajnalig tartott európai uniós csúcstalálkozó eredményeit. Az értékelések szerint az adósságválság rendezése érdekében egy fontos lépés történt előre, de az út neheze még hátravan.

A kommentárok többsége kiemelte, hogy Angela Merkel kancellár a csúcs egyik főszereplője volt, és sikerrel érvényesítette a csaknem teljes parlamenti konszenzus nyomán megfogalmazott német törekvéseket. Ennek kapcsán mindenekelőtt arra utaltak, hogy a Brüsszelben létrejött megállapodások magukban foglalják a görög államadósság 50 százalékának elengedését, a bankok ebben való közreműködését, illetve ettől elválaszthatatlanul azok feltőkésítését. Eredményként könyvelték el azt is, hogy a tagállamok "nem söpörték le" a kancellárnak azt a sürgetését, hogy a nagyobb stabilitás biztosítása érdekében szükség van az uniós szerződések módosítására. Elismerően szóltak a német kancellár személyes közreműködéséről, különös tekintettel a bankok meggyőzésére.

Az értékelések szerint a legnagyobb kérdőjel továbbra is Görögország jövőjének alakulása, a görög vállalások betartása. Az ország megmentésének kilátásaival kapcsolatosan ugyanakkor a kommentárokból erőteljesebb optimizmus csendült ki mint a korábbi uniós csúcsok után. Ennek kapcsán az elemzők arra mutattak rá: az adósságok 50 százalékának leírásával reális esély nyílt arra, hogy a görög államadósságokat 2020-ra a bruttó hazai termék 120 százalékára csökkentsék. Ez - mint fogalmaztak - még mindig különlegesen magas ugyan, de jobb kiindulópont az ország talpra állásához. Németország, illetve a német adófizetők szempontjából sikernek könyvelték el azt is, hogy az euróövezeti támogatási alap kibővített alkalmazásával kapcsolatos megállapodás ellenére a 211 milliárd eurós német garanciavállalás nem emelkedik.

Angela Merkel kancellár Brüsszelből sugárzott kora reggeli rádiónyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy "rendkívül elégedett" a csúcs eredményeivel. A kancellár szerint helyes lépéseket tettek előre. Merkel elismerte, hogy a válságot nem lehet egy csapásra megoldani, de úgy értékelte, hogy Brüsszelben fontos csomagtervet fogadtak el a nagyobb stabilitás biztosítása érdekében.

Merkel elmondta, hogy az éjszaka folyamán Nicolas Sarkozy francia államfővel a bankoknak a görög adósságok elengedésére vonatkozóan csupán "egyetlen egy ajánlatot" tettek, jelezve, hogy ez az "utolsó szavuk". Mivel a bankok elfogadták ezt, nem volt szükség más, kényszer alkalmazását is magában foglaló fellépés átgondolására - hangoztatta a kancellár. Elemzők szerint a bankok kénytelen-kelletlen belementek követeléseik 50 százalékának elengedésébe, felismerve, hogy az alternatíva Görögország rendezetlen - számukra még nagyobb veszteségekkel járó - államcsődje lehetett volna.

Andrea Nahles, a legnagyobb ellenzéki párt, a Német Szociáldemokrata Párt főtitkára reggeli nyilatkozatában üdvözölte a csúcs eredményeit és sikeresnek nevezte Merkel kancellár közreműködését. Úgy értékelte ugyanakkor, hogy a most elhatározott lépéseket már korábban kellett volna megtenni, és ennek kapcsán bírálta a német kormány korábbi válságmenedzselését.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!