Nagyvilág

2011.10.11. 17:09

A szlovák pénzügyminiszter szerint kárt okoz Szlovákiának az eurós mentőcsomag körüli huzavona

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2011. október 11., kedd (MTI) - Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter arra számít, hogy a pozsonyi parlament a rendkívül éles viták ellenére végül mégiscsak meg fogja szavazni az eurós mentőalapot, de a vita szerinte kárt okoz Szlovákiának.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2011. október 11., kedd (MTI) - Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter arra számít, hogy a pozsonyi parlament a rendkívül éles viták ellenére végül mégiscsak meg fogja szavazni az eurós mentőalapot, de a vita szerinte kárt okoz Szlovákiának.

 

A szlovák kormány - a keddi rendkívüli üléséről kiadott közleményében - ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az európai mentőcsomagok motorjának számító Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) jogköreinek bővítését, amelyről július 21-én állapodtak meg az euróövezeti tagállamok vezetői, jelenleg már csak Szlovákia nem ratifikálta azt. A csomag életbe lépése tehát már csak a szlovák parlament döntésétől függ.

"Feltételezhető, hogy az eurós mentőöv ezen a héten így vagy úgy, de mégis jóvá lesz hagyva" - jelentette ki a szavazás előtti vitában kedden délután Miklos. Arra hivatkozott, hogy Robert Fico, volt miniszterelnök, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt elnöke a múlt héten kijelentette: a Smer október 11-én nem fogja támogatni a mentőövet, de az esetleges ismételt szavazáskor igen, mert nem akarja, hogy Szlovákia elszigetelődjön. A Smer lépésének az ára azonban a kormány átalakítása vagy előrehozott választás lesz.

Miklos felhívta a figyelmet arra, hogy a szlovákiai bizonytalanság negatívan érezteti hatását a világpiacon, a tőzsdéken, s árt az országnak. "Ez a helyzet árt az országnak, Szlovákia neve és imázsa már megsérült" - mutatott rá a pénzügyminiszter.

Helyi gazdasági-pénzügyi elemzők azt állítják, hogy az eurós mentőövet támogatása körüli huzavona gyöngítette Szlovákia helyzetét a nemzetközi pénzpiacokon, s Szlovákiának nehezebb lesz kölcsönhöz jutnia államadóssága finanszírozásához.

"A kormány bukása nagy kockázatot jelent a pénzpiacon lévő szlovák értékpapírok számára" - jelentette ki Michal Musák, a Slovenská Sporitelna bank elemzője. Hozzátette: hosszú távon ez nagyon árthat a szlovák értékpapíroknak.

A négy koalíciós párt közül három - a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd - támogatja az eurós alap bővítését, míg a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) határozottan ellenzi.

Iveta Radicová kormányfő javaslatára a kabinet az eurós mentőalapról szóló szavazást összekötötte a kormány iránti bizalmi szavazással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!