Nagyvilág

2011.07.11. 20:45

Oroszországban neofasisztákat találtak bűnösnek gyilkosságokban

Moszkva  (MTI) - Bűnösnek találta a moszkvai körzeti katonai bíróság hétfőn a betiltott Nemzeti-szocialista Közösség 13 tagját: öt vádlottat életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt, a többit 10-23 év elzárásra.

Moszkva  (MTI) - Bűnösnek találta a moszkvai körzeti katonai bíróság hétfőn a betiltott Nemzeti-szocialista Közösség 13 tagját: öt vádlottat életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt, a többit 10-23 év elzárásra.    A banda tagjai főleg "nem szláv" személyeket és antifasiszta nézeteikről ismert embereket gyilkoltak, de saját társukat is megölték, mert feltételezték róla, hogy együttműködik a rendőrséggel.

    Egy vádlottra, aki beismerő vallomást tett, és együttműködött a nyomozókkal nyolc év letöltendő és öt év felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki.

    Az elítéltek az ítélet kihirdetése után azt kiabálták: "A lelkiismeretünk a törvényeitek felett áll, még visszatérünk!"  

    Az ügyészség életfogytiglani szabadságvesztést kért mind a 13 vádlottra, akiket a gyilkosságokon kívül terrorcselekményre irányuló kísérletekkel, szélsőséges szervezet alapításával, illetve abban való részvétellel és a nemzetiségek közötti gyűlölet szításával vádoltak.

    A védelem állította, hogy mindannyian ártatlanok, és felmentésüket indítványozta.

    Az ügyet azért tárgyalta katonai bíróság, mert az elkövetők egyike katona, aki megszökött az egységétől.

    Az ügyészség indítványára idén februárban szélsőségesség és a nemzetiségek közötti gyűlölet szítása miatt betiltották a Nemzeti-szocialista Közösséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!