Nagyvilág

2011.07.23. 15:56

Minden út Rómába vezet

Minden út Rómába vezet, mondja a közmondás, ezért mi is ráléptünk erre az útra. Autóval Miskolcról kb. 1700 km megtétele után a lemenő nap aranysárga fényeiben pillantottuk meg a Szent Péter székesegyház kupoláját, előre vetítve az elkövetkező szép napokat.

Minden út Rómába vezet, mondja a közmondás, ezért mi is ráléptünk erre az útra. Autóval Miskolcról kb. 1700 km megtétele után a lemenő nap aranysárga fényeiben pillantottuk meg a Szent Péter székesegyház kupoláját, előre vetítve az elkövetkező szép napokat.A mediterrán ország lakói és kultúrája kissé eltér a miénktől. Rögtön a közlekedés az első, ami szembeötlő. Egyszerű autósként az első tapasztalat: az a szabály, hogy nincs szabály az utakon.

Ami nagyon szimpatikus volt a szieszta. Délben megáll az élet mindenütt, Az öltönyös urak kimennek a zöldövezetbe, keresnek egy árnyékos helyet, leveszik a zakójukat és csöndben pihennek a szieszta végéig. A turistának nincs ideje pihenni. Amint megérkezik a belvárosba mondjuk a Velence térre, mintha belecsöppenne a történelembe. Hetekig bóklászhat száját tátva a turista, akkor is talál bőven látnivalót: Colosseum, Fórum Romanum, Spanyol lépcső, Trevi kút, Igazság szája, Piazza Navona, Vatikán, Panteon és még lehetne sokáig sorolni.

De ha csak sétálgat a szűk kis utcákban a rekkenő hőségben, rengeteg kis folyó vizes kútnál hűsítheti magát vagy éppen egy igazi római zöldséges piacon csodálhatja a szárított paradicsomok sokaságát, mellettük a közép Európában felnőttnek soha nem látott gyümölcsöket.

Egy biztos, ezek után egészen biztos, hogy minden út Róma vezet...

- IM - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!