Nagyvilág

2011.07.14. 09:39

Légzsákkal védik a piramist

Egyiptom legöregebb piramisa megroggyant, szakemberek légzsákokkal és pneumatikus eszközökkel mentik meg a totális összeomlástól.

Egyiptom legöregebb piramisa megroggyant, szakemberek légzsákokkal és pneumatikus eszközökkel mentik meg a totális összeomlástól.A 4700 éves építmény egyes darabjainak lejárt a szavatossága, Egyiptom egyik legnagyobb nemzeti kincse majdnem összeomlott. A tudósok szerint a piramist Dzószer fáraó építette, az i. e. 27. században, a lépcsős piramis 61 méter magas.

Hogy megmentsék a több ezer éves piramist, egy angol szakértőkből álló csapatot hívtak segítségül a helyiek, a piramismentő csapat 1993-ban megmentette már a Windsori kastélyt is a teljes pusztulástól. Peter James, vezető mérnök így fogalmazott: - Az egész épület romba dőlhet ha valahol beomlik, ugyanis a keletkező földrengés mindent elpusztítana – mondja.

Kezdődik a renoválás

- Már felpolcoltuk a tetőszerkezetet ezekkel a felfújható légzsákokkal és hamarosan megkezdjük ennek a varázslatos építménynek a teljes renoválását is – tájékoztat a jelenlegi állapotokról Peter James. Az épület olyan instabillá vált, hogy az elmúlt 19 évben egyetlen speciális alakulat sem merte elvállalni a felújítását. A brit csapat nagyjából 550 millió forintnak megfelelő összegből újítja majd fel a több ezer éves piramist.

James brigádja számos műemléket megmentett már, többek között a Buckingham-palotát, a washingtoni Fehér Házat, hogy csak egy párat említsünk. - Borzalmasan instabil volt a piramis, amikor ideérkeztünk. Az 1992-es földrengés nagyon megviselte. Először a vízzel feltöltős rendszerünket akartuk bevetni, de hamar rájöttünk, azzal nem mennénk sokra. Az építőelemek nagyon egyenetlenek és gyakorlatilag csontszárazra száradtak az évek során.

A csapat most termodinamikai acélrudakat vet be, a piramis szerkezetével átlósan, hogy stabilizálják a tetőt. A legtrükkösebb része azonban James szerint: - A felszín alatt, belül XXI. századi technikával igyekszünk olyan erőssé tenni az ötezer éves épületet, amennyire csak tudjuk, de kívülről teljesen autentikusnak kell maradnia – mondta. Remélhetőleg sikerül megmenteni a szakkarai piramist a teljes pusztulástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!