Nagyvilág

2011.06.21. 18:02

Baszk aktivisták megakadályozták egy körözött társuk őrizetbe vételét Franciaországban

<p>Párizs&nbsp; (MTI) - Baszk aktivistáknak sikerült megakadályozniuk kedden a dél-franciaországi Bayonne-ban, hogy a rendőrség őrizetbe vegye és kiadja Spanyolországnak egy francia társukat, Aurore Martint, akik ellen európai elfogatóparancs van érvényben -&nbsp;&nbsp;közölte a baszk foglyok érdekvédelmi szervezete, az Askatasuna szóvivője.</p>

A 32 éves francia baszk aktivista fél évig tartó bujkálás után szombaton jelent meg először nyilvánosan, miután bejelentette: ismét "normális nyilvános életet" fog élni.

Egy madridi bíró adott ki a nő ellen elfogatóparancsot tavaly októberben "terrorszervezetben való részvétel" vádja miatt. Azt követően vonult illegalitásba, hogy a francia hatóságok decemberben jelezték: hajlandók kiadni őt Spanyolországnak.

Martin tagja a Spanyolországban betiltott Batasuna (Egység) párt vezetőségének, amelyet a hatóságok a terrorszervezetnek nyilvánított Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezet politikai szárnyának tartanak.

A rendőrség egy bayonne-i lakásban próbálta meg Martint kedden délután letartóztatni, az akciót azonban mintegy negyven aktivistának sikerült megakadályozni, akik a körözött nő és több újságíró társaságában egy szomszédos kávéházban gyülekeztek - mondta Anaiz Funosas, az Askatasuna szóvivője.

A nacionalista baszkok internetes lapja, a Gara azt írta, hogy öt-hat civil ruhás rendőr próbálta meg Aurore Martint őrizetbe venni, de az aktivisták "spontán reakciója" miatt meghátráltak. A Eitb baszk televízió egy fotót is bemutatott a letartóztatási kísérletéről. A Journal du Pays Basque pedig úgy tudja, hogy a rendőröknek "először sikerült a Batasuna aktivistáját lefogni", de utána "elengedték, engedve a körülötte lévő emberek nyomásának".

Martin: "Nem akartam magam megadni"

A legolvasottabb regionális lap, a Sud-Ouest honlapján az jelent meg, hogy a letartóztatási kísérlet után menekült be a nő a belvárosi kávéházba támogatóival, amelyet a csoport megérkezését követően rendőrautók vettek körbe. Hírügynökségi jelentések szerint a gépkocsikban ülők maszkokat öltötték, mintha akcióra készülnének, majd levették azokat, mert egyre több ember érkezett Martin megvédésre. Egy órával később helyi tudósítások szerint úgy tűnt, elmarad az újabb rendőrségi beavatkozás.

"A testvéremmel voltam otthon. Nem akartam magam megadni, amikor a rendőrök betörték az ajtót" - mondta utóbb Martin a sajtó képviselőinek. Elmondása szerint "hat-hét maszkos alak" karon és lábon ragadta, s levitte a harmadik emeleti lakásból. A földszinten azonban "elég erőszakos" összetűzés alakult ki a rendőrök és a Martin segítségére érkezettek között, ezért a rendőrök elengedték a nőt, aki társaival bemenekült a kávéházba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!