Nagyvilág

2011.05.04. 19:33

Börtönre ítéltek egy azeri bloggert

<p>Két és fél év börtönre ítéltek drogvádakkal egy fiatal azerbajdzsáni bloggert, aki az arab országokéhoz hasonló felkelésekre szólított fel a Facebook közösségi oldalon.</p>

A húszéves Jabbar Salavan volt az első ellenzéki aktivista, akit bebörtönöztek a muzulmán országban sorra betiltott tiltakozások év eleji kezdete óta. Azerbajdzsán a nyugati országok fontos olaj- és gázszállító partnere. A blogger a bírósági tárgyaláson azt mondta, annak ellenére, hogy börtönbe zárják, ő a szabadságot választja.

A fiatal férfit februárban tartóztatták le ópiumbirtoklás vádjával, közvetlenül azután, hogy a Facebookon a közel-kelti országok tömegtüntetéseihez hasonló "harag napját" hirdetett. Az Azerbajdzsáni Népfront híveként ismert Savalan azt állította, hogy azért tartóztatták le, mert a kormány aggódik az arab országok zavargásai miatt. A diák hét hívét is őrizetbe vették, mert megzavarták a bírósági ítélet kihirdetését.

Az Amnesty International emberi jogi szervezet szerint bebizonyosodott, hogy az azeri kormány nagyon messzire hajlandó elmenni, hogy elhallgattassa a másként gondolkodókat.

Azerbajdzsán több nemzetközi bírálatot is kapott, miután két másik fiatalt - akik a Facebookon és a YouTube-on szervezett kampányban követeltek demokratikus változásokat - egy év börtönre ítéltek tavaly huliganizmusért, de 2010 novemberében végül elengedték őket.

Idén számos kisebb tüntetést oszlattak fel a rendőrök, s több tucat aktivistát vettek őrizetbe, köztük egy kisgyereket is, aki áprilisban édesanyja karjaiból követelt szabadságot az országnak.

Az ellenzék gyakran panaszkodik a demokratikus jogok és a szólásszabadság hiányára. Erre az Ilham Alijev köztársasági elnök által vezetett kormányzópárt általában úgy reagál, hogy csak a rosszhírű és népszerűtlen ellenzék próbál felfordulást okozni az országban.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!