Nagyvilág

2011.04.17. 09:35

LÍBIA: Az USA menedéket keres Kadhafinak

<p>Intenzíven keresgélésbe kezdett Barack Obama kormánya, olyan országot kellene találnia, amelyik menedéket biztosíthat Moamer Kadhafi líbiai vezetőnek.</p>

A New York Times szerint csak kevés ország adhat menedéket Moamer Kadhafinak, ugyanis már készül a vádirat a 42 éve hatalmon lévő líbiai vezető ellen a hágai nemzetközi bíróságon a felkelők ellen az elmúlt hetekben történt erőszakos fellépés, illetve a Pan Am légitársaság egy repülőgépének 1988-as felrobbantása miatt. Ezért - mint azt az adminisztráció három tagja is elmondta a napilapnak - az amerikaiaknak olyan befogadó országot kell találniuk Kadhafi számára, amelyik nem írta alá vagy nem ratifikálta a nemzetközi törvényszék megalakításáról szóló római egyezményt, ezért nem lenne kötelezhető Kadhafi kiadatására. Az afrikai országok közel fele nem tartozik a Hágai Bíróság joghatósága alá, mert nem csatlakozott a megállapodáshoz. Egyébként az Egyesült Államok sem írta alá a szerződést, mert tart attól, hogy katonáit és titkos ügynökeit elítélhetnék.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!