Nagyvilág

2011.03.20. 13:36

Több ezer hamisítót vettek őrizetbe Kínában

<p>Mintegy 3000 embert vettek őrizetbe szellemi tulajdonjog megsértésének gyanújával tavaly november óta Kínában. A nagyszabású akció során hamisítványokat készítő és forgalmazó gyárakat, üzleteket és weboldalakat is bezárattak a hatóságok.</p>

A minisztériumi bejelentésre hivatkozó Shanghai Daily szerint összesen 3001 embert vettek őrizetbe a kínai hatóságok hamis termékek gyártásának és értékesítésének, továbbá kalózfájlok online terjesztésének gyanújával. Az ellenőrzéseket tavaly novemberben hirdették meg a kínai hatóságok.

Az elmúlt hónapokban a kínai ellenőrök összesen 300 millió jüan értékű hamis terméket foglaltak le országszerte. A hamisítványok között a tartós fogyasztási cikkek közül elektronikai termékeket, ruházati cikkeket, autóalkatrészeket, kalózlemezeket, gyógyszereket és alkoholt is találtak. A hatóságok több mint 2500, hamisítványokat gyártó üzemet derítettek fel és mintegy 1100 hamis árut terjesztő kereskedőhálózat nyomára bukkantak. A szakértők szerint ezek az illegális csoportok mintegy 4,5 milliárd jüan értékű hamis árut mozgattak meg. Az online jogsértések elleni fellépés jegyében mintegy 300 hamisítványokat kínáló és kalózfájlokat terjesztő weboldalt zártak be.

A razziák hivatalosan március végéig tartanak, ám valószínű, hogy a fokozott hatósági fellépéssel járó akciót meghosszabbítják.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!