Nagyvilág

2011.03.03. 21:56

Megvan Obama első kihívója a 2012-es elnökválasztáson

<p>Az amerikai kongresszus képviselőházának egykori házelnöke csütörtökön hivatalos bejelentette, hogy készül a 2012-es amerikai elnökválasztásra.</p>

A republikánus Newt Gingrich bejelentését már régóta várja az amerikai politikai élet. A politikus az utóbbi hetekben kitérő válaszokat adott arra a kérdésre, hogy indulni fog-e az elnöki székért.

A 67 éves politikus egy az alkalomra létrehozott weboldalon keresztül jelentette be, hogy megalapította az elnökválasztási esélyeit vizsgáló bizottságot. A bizottság megalapítása az első lépés, amelyet minden elnökjelöltnek meg kell tennie az Egyesült Államokban.

Gingrich a Republikánus Párt egyik legbefolyásosabb politikusa. A republikánusoknak 1994-ben, négy évtized után először az ő vezetésével sikerült többségbe jutniuk a képviselőházban a demokrata Bill Clinton elnöksége idején.

Gingrich az első neves republikánus politikus, aki immár hivatalosan is bejelentette, hogy indul Barack Obama amerikai elnök ellen a 2012-es elnökválasztáson.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!