Nagyvilág

2011.03.07. 15:41

Felfüggesztettek két Magyarországon is használt csecsemőoltószert Japánban

<p>Felfüggesztette a japán egészségügyi minisztérium két világszerte használt csecsemőoltás, a Prevenar és az ActHIB használatát, amíg lezárulnak a vizsgálatok négy kisbaba halálának ügyében.</p>

A négy - fél és két év közötti - kisgyermek három napon belül halt meg, mindannyian a két oltás valamelyikét vagy azok kombinációját kapták meg nem sokkal korábban.

A vírusos tüdőgyulladás és az agyhártyagyulladás elleni Prevenart, illetve a gennyes agyhártyagyulladás, vérmérgezés, a laza kötőszövet gyulladás, ízületi gyulladás és gégefedő-gyulladás megelőzésére használt ActHIB-et Magyarországon is használják.

A két oltószert mintegy másfélmillió gyermeknek adták be az elmúlt években Japánban. A szigetország egészségügyi minisztériuma azt közölte, nem állapítottak meg közvetlen összefüggést az oltások és a gyerekek halála között, de biztonsági okokból keddig, a vizsgálatok lezárásáig felfüggesztették a szerek beadását. A négy kisgyermekből három dupla oltást, kettő pedig az ActHIB mellé DPT-t (diftéira, szamárköhögés és tetanusz elleni szer) is kapott. Egy gyermeket oltottak be Prevenarral és DPT-vel egyidőben.

A most felfüggesztett két oltóanyagot két éve vezették be Japánban, a halálesetek pedig március 2. és 4. között történtek. A gyógyszereket gyártó Sanofi Pasteur és Pfizer gyógyszergyárak azt közölték, a vizsgálatok során mindenben együttműködnek a hatóságokkal, és részvétüket fejezték ki az érintett családoknak.

A mostani felfüggesztés egyik előzménye volt az is, hogy februárban két kisgyermek halt meg, miután megkapta a Prevenart, de az egészségügyi hatóságok vizsgálatai nem mutattak összefüggést a halál és az oltószer használata között. 2009-ben pedig az időközben a Pfizer által megvásárolt Wyeth nevű gyógyszergyár hívott vissza Hollandiából egy szállítmány Prevenart, miután három csecsemő meghalt nem sokkal az oltás beadása után. A 2010-ben lezárult vizsgálatok ebben az esetben sem mutattak összefüggést a halálesetek és az oltások között.

A japán egészségügyi minisztérium egyik vezetője most beszélt egy tavaly novemberi csecsemőhalálról is, akkor egy kisgyermek az ActHIB második adagjának beadása után nem sokkal vesztette életét.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!