Nagyvilág

2011.02.15. 17:08

Nem tárgyalt az EU az egyiptomi vezetők vagyonának befagyasztásáról

<p>Az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli tárgyalásán nem került szóba az Egyiptomból elmenekült tisztviselők vagyonának befagyasztása. A kérdés megvitatását Franciaország és Nagy-Britannia kérte.</p>

Az Európai Unió pénzügyminiszterei között kedden nem került szóba az Egyiptomból elmenekült magas rangú tisztviselők vagyonának befagyasztása - mondta a Reuters-nek Matolcsy György. A hírügynökség azért a magyar nemzetgazdasági minisztert kérdezte, mert ebben a félévben hazánk tölti be az unió soros elnöki tisztét. Egyiptom hétfőn fordult az Amerikai Egyesült Államokhoz, Franciaországhoz és Nagy-Britanniához, és a segítségüket kérte a pénzek befagyasztáshoz. Ezután fordult a két európai ország az unió pénzügyminisztereihez, és kérte, hogy kedden tárgyaljanak a kérdésről.

Az Egyiptomot irányító katonai tanács vasárnap felfüggesztette az ország alkotmányát, és bejelentette, hogy a készülő új alkotmányt népszavazásra fogják bocsátani. A hadsereg közölte, hogy fél évig irányítják Egyiptomot, a választásokig tartó átmeneti időszakban. Hoszni Mubarak elnök múlt pénteken mondott le, majd a Vörös-tengernél lévő Sharm el-Sheikh-i rezidenciájába utazott a családjával. A 82 éves politikus állítólag többször elájult a bejelentés előtt. Az Egyesült Államokba akkreditált egyiptomi nagykövet az NBC amerikai tévének adott interjújában hétfőn azt mondta: Hoszni Mubarak súlyosállapotban van.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!