Nagyvilág

2011.02.17. 13:55

Dermesztő látvány: Vérzuhatag

<p>Az antarktiszi vízesés szerű képződménynek tényleg Vérzuhatag a neve, mert úgy is néz ki, mint ha vér ömlene le.</p>

A Kelet-antarktiszi különös látvány legelőször 1911-ben egy ausztrál geológus, bizonyos Griffith Taylor fedezte fel, aki először a vörös algának tulajdonította a furcsa elszíneződést a gleccseren. Később bebizonyosodott, a Taylor-gleccserből kiinduló bizarr látványt a vas-oxidok okozzák. A kutatók szerint valószínűleg a jég alatti kőzetből szabadítják fel a vasat és szulfátot a gleccser alatti vízgyűjtőkben élő, elszigetelt mikroorganizmusok és ez okozza a "véresést".
A Taylor gleccser alapkőzete ugyanis nem fagyott ellentétben a legtöbb antarktiszi gleccserekkel, valószínűleg a a visszamaradt és elzárt (1,2-2 millió évvel ezelőtt visszahúzódott) ősi tengervíz magas sótartalma miatt. Ez a medence így egyfajta "időkapszula" is egyben.


Ezek az ősi baktériumok olyan sokáig voltak elszigetelve a külvilágtól extrém körülmények között, hogy vizsgálatuk a Földön kívüli lehetséges életre is rávilágíthatnak. A kutatók abban bíznak, ha megértik, hogy a mikrobális élet miként volt képes évmilliókig fennmaradni oxigén nélkül, mélyen a jég alatt, akkor a Naprendszer más bolygóin, mint például a Jupiter jéggel borított holdján, az Európa-n is lehetséges hasonló élet és annak megértése.

Nézze meg a lenyűgöző képeket >>>

A "Véresésről" a napokban készítettek újabb, lenyűgöző felvételek.


- MON -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!