Nagyvilág

2011.01.10. 11:52

A Virgin nem fizet a Heathrow-nak, a havazás miatt

<p>A Virgin Atlantic brit légitársaság közölte a londoni Heathrow repülőtér üzemeltetőjével, hogy addig nem fizetnek használati díjakat, amíg magyarázatot nem kapnak a decemberi havazás miatt kialakult káoszra - közölte hétfőn a Financial Times című brit gazdasági lap.</p>

A legforgalmasabb európai repülőtérnek számító Heathrow napokon át volt zárva karácsony előtt, egy havazás után.

Richard Branson brit milliárdos légitársasága levélben közölte a Heathrow-t üzemelő BAA-vel, hogy addig nem fizetnek meg néhány használati díjat, amíg a BAA el nem készül jelentésével a december végi havazásról - jelentette a Financial Times. A londoni repülőtér várhatóan márciusban hozza nyilvánosságra jelentését.

A BAA közölte, hogy a légitársaságnak nincsen joga a pénzek visszatartására. A BAA-nek lehetősége van arra, hogy lefoglalja a nem fizető légitársaságok gépeit, de nem valószínű, hogy ilyen drámai lépésre szánja el magát a cég - írta a Financial Times.

A Heathrow kifutópályái több mint három napon át voltak zárva, egy december 18-án történt havazás miatt. A repülőtéren több ezer utas rekedt, a légitársaságok pedig komoly pénzügyi károkat szenvedtek. A repülőtér lebénulása azért is volt feltűnő, mert a szintén londoni Gatwick és Luton repülőtereken hamar sikerült eltakarítani a havat a kifutópályákról

A Virgin vezérigazgatójának elmondása szerint legalább tízmillió fontos (3,3 milliárd forint) kárt okozott a légitársaságnak a Heathrow több napig tartó leállása. A British Airways brit légitársaság korábban ötvenmillió fontra (16,8 milliárd forint) tette az őket ért kár nagyságát.

A Virgin azt várja a Heathrow vizsgálatától, hogy megállapítja "mikor kellett volna ésszerű időben megnyitni a repülőteret", és mi okozta a késlekedést.

A Heathrow-nak nagyjából egymilliárd fontos bevétele van a légitársaságok különböző használati díjaiból és illetékekből, ami éves összbevételének fele - írta a Financial Times. A Virgin által visszatartott pénz összege valószínűleg nem több pár millió fontnál.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!