Nagyvilág

2010.12.12. 06:41

Meghiúsult terrortámadást emleget a svéd külügyminiszter és a sajtó

<p>A svéd külügyminiszter szerint meghiúsult terrortámadás történt Stockholmban, ahol két autó robbant fel szombaton, a Drottinggatan nevű forgalmas bevásárló utcához közel.</p>

A svéd média szerint a második detonáció egy öngyilkos merénylet lehetett, a rendőrség azonban azt közölte vasárnap, hogy a robbanások oka még nem ismert.

A szombat esti két robbanásban egy ember meghalt, kettő pedig megsebesült. Az első robbanás a Drottinggatan közelében történt. Ekkor egy autó repült a levegőbe, és gyulladt ki, röviddel később pedig egy másik kocsiban is robbanás is volt, 200 méterrel arrébb. A svéd mentők szóvivője, Bengdt Norberg azt mondta szombaton este, hogy az autó felrobbanása után két embert kellett kórházba vinni könnyebb sérüléseik miatt.

A hatóságok ekkor azt közölték, hogy szerintük az első kocsiban gázpalackok voltak. A stockholmi rendőrség szerint a második detonáció helyszínén egy férfi holttestét találták meg, de többet azóta sem közöltek. A svéd média szerint a halálos áldozat feltehetőleg az öngyilkos merénylő, akinek valamilyen oknál fogva nem sikerült a tervét végrehajtania, hogy sok embert öljön meg. A TT svéd hírügynökség azt állította vasárnap, hogy a robbanások előtt nem sokkal kaptak egy fenyegető e-mailt, amely "felszólítja a mudzsahedineket, az iszlám harcosait Európában, hogy ébredjenek".

Az üzenetben állítólag a svéd grafikus, Lars Vilks Mohamed-karikatúráiról és a svéd haderő afganisztáni jelenlétéről van szó. A hírügynökség szerint az e-mail azt ígéri, hogy"a svédek úgy fognak meghalni, ahogy testvéreink".
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!