Nagyvilág

2010.11.11. 13:45

Meztelen keblekkel tiltakoztak az ukrán nők az iráni törvények ellen

<p>Az ukrán Femen nőmozgalom aktivistái meztelen kebleikkel és a nőellenes muzulmán törvényeket elítélő feliratokkal zavarták meg az Iráni kultúra hetének megnyitóját Kijevben - adta hírül csütörtökön az ukrajnai Korreszpondent.net internetes hírújság.</p>

A harcias hölgyek egy iráni asszony halálos ítélete kapcsán tiltakoztak, akit házasságtörés miatt a hatályos iráni törvények értelmében halálra ítéltek.

A Femen aktivistái Akbar Haszemi Ali-Abad, Irán ukrajnai nagykövetének megnyitó beszédét zavarták meg. A nőmozgalom tagjai meztelen felsőtesttel, a hagyományos iszlám női viseletet, a parándzsát imitáló fátylakkal foglalták el az esemény színhelyéül szolgáló Ukrán ház nagytermét az iráni diplomata fellépése közben. A pőre ukrán hölgyek "Don t kill your women!" (Ne gyilkoljátok a nőket!) és "Hety ubivc z Ukrajini!" (Távozzanak Ukrajnából a gyilkosok!) tartalmú feliratokat lobogtattak.

A rendzavarásnak a rendezvényre kivezényelt biztonsági őrök vetettek véget, akik az amazonok karjait hátracsavarva vezették el a tüntetőket, és adták át azokat a rendőröknek, akik szabálysértési eljárást indítottak ellenük.

Szakine Mohammadi-Astianit még 2006-ban ítélték halálra Iránban. Férje meggyilkolásában való bűnrészességért kötél általi halálra ítélték, többrendbeli házasságtörésért pedig megkövezésre. Az első büntetést fellebbezés után végül 10 év börtönre enyhítették. A nemzetközi közösség nagy felzúdulással fogadta az ítéletet, és több fórumon követelték Mohammadi-Astiani szabadon engedését. Irán ennek hatására júliusban felfüggesztette a büntetés végrehajtását, azzal, hogy az ítélet továbbra is érvényben van.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!