Nagyvilág

2010.11.09. 18:50

Leverték a véres börtönlázadást Brazíliában- 18 halott

<p>Leverték a börtönlázadást Brazíliában, összesen 18 fogoly halt meg. Az ország északkeleti részén lévő Maranhao szövetségi állam egyik börtönében hétfőn kezdődött zendülés, amikor a rabok az ellenőrzéskor rátámadtak az őrökre.</p>

Egyiküket megsebesítették, és rajta kívül még öt őrt túszul ejtettek. A foglyok életkörülményeik javítását követelték.

Kezdetben ellentét, majd harc tört ki a rabok között a hatóságok szerint. Az összecsapásokban hétfőn és kedden is kilenc-kilenc fogoly halt meg. A brazil média szerint horrorisztikus események történtek a zendüléskor, több foglyot például lefejeztek.

Aluisio Guimarares, a szövetségi állam biztonság minisztere az AFP-nek azt mondta: a rendőrök kedden leverték a lázadást, urai a helyzetnek, és a börtönbe "visszatért a nyugalom". Azt is közölte, hogy a rabok még hétfőn elengedték a megsebesített őrt, akit kórházba szállítottak, és stabil az állapota. A többi túszul ejtett őr kedden, sértetlenül szabadult.

A brazil börtönökben gyakoriak a zendülések, főleg a túlzsúfoltság miatt. A feszültségeket az is fokozza, hogy a rabokat a foglyokból alakult bandák terrorizálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!