Nagyvilág

2010.10.23. 07:00

Segély az aszály -sújtotta Amazonasnak

<p>13 és fél millió dollár értékű segélyt ad a brazil kormány az ország északi részén élőknek, köztük Amazonas állam lakóinak. A térségben évtizedek óta nem tapasztalt aszály pusztít.</p>

A segélyszállítmány az élelmiszer mellett víztisztító berendezéseket és szivattyúkat is tartalmaz, miután a rendkívül alacsony vízszint miatt több település megközelíthetetlenné vált, megbénítva a közlekedést és a kereskedelmet is. A légierő eddig mintegy 500 tonna élelmiszert juttatott el a rászorulóknak.

Amazonas fővárosában, Manausban 1963 óta nem volt ilyen alacsony a vízállás. Az állam 27 járásában kellett bevezetni szükségállapotot a szárazság miatt. Az Amazonas több mellékfolyójában már alig van víz, több helyen gyerekek fociznak a folyómedrekben. A helyiek abban reménykednek, hogy a novemberben kezdődő esős évszak javít a helyzeten. Hasonló szárazság van az folyó felső, Peruhoz tartozó szakaszán is. A brazil kormány korábbi becslése szerint az aszály több mint 100 ezer embert érint közvetlenül.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!