Nagyvilág

2010.10.01. 15:04

Robbanások a nigériai függetlenségi napi ünnepség alatt - hét halott

<p>Legalább hét ember meghalt pénteken a nigériai fővárosban, ahol több robbanás is történt, miközben az ország függetlenné válásának ötvenedik évfordulóját ünnepelték.</p>

Az igazságügyi minisztérium épületénél két autóban robbant bomba pár percen belül. A függetlenségi napi katonai parádénak otthont adó téren pedig egy gyenge robbanószerkezet robbant fel, még azelőtt, hogy a vendégek összegyűltek.

A nigériai hatóságok közlése szerint hét ember halt meg, amikor pár percen belül két autó is felrobbant az igazságügyi minisztérium közelében. Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint a halottak között van egy magasrangú rendőrtiszt, valamint a nigériai hírszerzés egy magasrangú tisztje is.

Az első autóba rejtett bomba akkor robbant fel, amikor megkezdődött a függetlenség napi katonai parádé. Az AFP közlése szerint a robbanás nagyjából tízpercnyi távolságra történt az ünnepségnek helyet adó tértől. A második bomba körülbelül öt perccel később robbant fel, amikor több ember is odament, megnézni az első robbanás pusztítását. Az AP amerikai hírügynökség információi szerint a halottak mind a második bomba áldozatai voltak. A sérültek számáról nem érkeztek információk.

A katonai parádénak otthont adó téren a beszámolók szerint nem lehetett hallani a robbanásokat és az ünnepséget folytatták. Az AP egyik tudósítójának beszámolója szerint azonban a téren is történt egy kisebb robbanás, még mielőtt a felvonuló katonák és a meghívott vendégek megérkeztek volna.

A függetlenség napi ünnepségek kezdetén a Mozgalom a Niger-delta Jogi Egyenlőségéért (MEND) nevű nigériai szervezet arra figyelmeztette a résztvevőket, hogy robbantásokat fognak végrehajtani a fővárosban. A szervezet közleménye külön figyelmeztette az embereket, hogy miközben elhagyják az ünnepségek helyszínét, tartsanak biztonságos távolságot a járművektől és szemetesektől.
- Független Hírügynökség  -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!