Nagyvilág

2010.10.22. 14:09

Durva aszályok várhatók a következő 30 évben

<p>Beláthatatlan következményekkel járna, ha igaznak bizonyulna egy most közzétett tanulmány.</p>

Az Egyesült Államokban és több sűrűn lakott országban egyre nagyobb veszélyt jelentenek a súlyos, szélsőséges és hosszan tartó aszályok az elkövetkező évtizedekben - állítja egy tanulmány, amit a Nemzeti Légkörkutató Központ (NCAR) tudósa Alguo Dai ismertetett a napokban. A részletes ellemzés arra a következtetésre jut, hogy a klímaváltozás egyre szárazabb, melegebb körülményeket teremt a világ több pontján az elkövetkező 30 évben, a század végére pedig olyan értékeket produkálhat, amiket a modern időkben soha nem tapasztaltunk. Mindezt 22 számítógépes éghajlati modell és a korábbi már megjelent eredmények támasztják alá. E szerint a legaszályosabb idők a nyugati féltekén köszöntenek be, Eurázsia, Afrika, Ausztrália nagy részével együtt. Ezzel szemben a legtöbb északabbra fekvő - Alaszkától Skandináviáig - területeken nedvesebbé válnak a következő évtizedekben.

Súlyos aszályok és beláthatatlan következmények

A tanulmány megállapítja: ha nem csökkennek hamarosan az üvegházhatást okozó gázkibocsátások beláthatatlan következményekkel kell számolnia a Föld lakosaink.

Ezeket az eredményeket egyébként még nem ismerik el teljes körben a állami és éghajlatváltozással foglalkozó kutató közösség. Ugyanis mindez több tényezőtől függ, nem csak a gázkibocsátásoktól, amik az üvegházhatásért felelősek, de a természetes klimatikus folyamatoktól, mint például az El Nino-jelenségnek az alakulásától is függ.

Dai szerint, ha a tanulmány által előre jelzett állapotokat csak megközelítik a tényleges majdani állapotok, akkor is elképesztő következményei lesznek az egész világon. Nem csak a mezőgazdaságra, de a vízkészletekre, az ökoszisztémára, a turizmusra is hatással lesz, nem is beszélve az emberi egészségről és jólétről.

Ezeket a területeket érintik leginkább a szélsőséges aszályok a tanulmány szerint.

- Egyesült Államok
- Mexikó és Brazília
- A határos régiók a Földközi-tengernél
- Délnyugat- Ázsia nagy része
- Afrikában és Ausztráliában, különösen az egyébként is száraz régiókban
- Délkelet-Ázsiában, beleérte Kínát és a szomszédos országokat
- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!