Nagyvilág

2010.10.22. 18:00

Berlusconi pénzt ígért a szemétlerakó ellen tiltakozó olasz városnak

<p>Silvio Berlusconi olasz kormányfő 14 millió eurós kompenzációt ígért annak a Nápoly közeli városnak, amelynek lakói erőszakos tüntetéseket tartottak egy oda tervezett szemétlerakó ellen. A helyi polgármesterek azonban kijelentették: nem pénzt akarnak, hanem a szemétlerakó építésének leállítását.</p>

Berlusconi a kormány pénteki válságtanácskozása után tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egy 14 millió eurós kompenzációs alapot tesznek elérhetővé Terzigno városának. Ezen felül az olasz kormányfő ígéretet tett arra, hogy felgyorsítják a területre tervezett szemétégetők felépítését.

A válságtanácskozást azután hívták össze, hogy az Európa legnagyobb szemétlerakójának felépítése ellen tiltakozó helyiek összecsaptak a rendőrökkel. A csütörtöki összecsapásokban Boscoreale városában 20 rendőr sebesült meg, és 16 autót, köztük 8 rendőrségi járművet gyújtottak fel. A Terzigno város határától mindössze nyolcszáz méternyire, egy nemzeti parkba tervezett szemétlerakó ellen már hetek óta tartanak majdnem napi rendszerességgel a tiltakozások.

Terzigno város polgármestere elutasította Berlusconi ajánlatát, és kijelentette, hogy nem pénzt akarnak, hanem csak egy céljuk van: megakadályozni a szeméttelep megnyitását. Boscoreale város polgármestere szintén visszautasította a kormány pénzét, közölve, hogy "az egészséget nem lehet pénzzel megvenni".

Berlusconi 2008-ban többek közt azzal nyerte meg a választásokat, hogy a nápolyi szemétkrízis megoldását ígérte.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!