Nagyvilág

2010.09.10. 14:25

Valószínűleg elmarad a Korán-égetés

<p>Elképzelhető, hogy mégis elmarad a szombatra tervezett Korán-égetés. A Dove World Outreach Center nevű keresztény közösség vezetője az ABC News-nak pénteken úgy fogalmazott, hogy ő és egyháza "azt tervezik, hogy nem teszik meg".</p>

A mekkai imám eközben terrorizmusra való felbujtásnak minősítette a muzulmán szent könyv elégetésének tervét.

Terry Jones már egy nappal korábban is utalt arra, hogy kész elállni a tervétől, amennyiben az Obama-kormány erre kéri, ám később mégis megerősítette, hogy szombaton az eredeti tervek szerint égeti el híveivel a muzulmánok szent könyvének számító Koránt. Mostanra azonban újra meggondolta magát, és a televíziónak adott interjúban kijelentette: "Jelenleg azt tervezzük, hogy nem tesszük meg. "

A floridai lelkipásztor egyébként korábban úgy nyilatkozott, hogy a Korán-égetés üzenet lenne az iszlamistáknak, hogy elérkezett az idő, amikor Amerikának új módon kell szembeszállnia a terrorizmussal. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójára időzített Korán-égetés ugyanakkor hatalmas felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban és a világ muzulmán és nem muzulmán országaiban egyaránt.

A tervet elítélte az Európai Unió is, Barack Obama amerikai elnök pedig arra figyelmeztetett, hogy az akció után tömegesen jelentkeznének öngyilkos merénylőnek az al-Kaidához. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter "szégyenletesnek" nevezte a tervet, az amerikai katonai parancsnokok pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy az akció veszélybe sodorná az Irakban, Afganisztánban és Pakisztánban állomásozó amerikai katonákat.

A legnagyobb felháborodást természetesen a muzulmán országokban váltotta ki a terv, ami ellen már hetek óta tüntetnek az iszlám államokban. Augusztus végén a legnépesebb muzulmán országban, Indonéziában vonultak az emberek az amerikai nagykövetség elé, dzsiháddal, azaz szent háborúval fenyegetőzve. Szaleh bin Humaid mekkai imám pedig a pénteki imában az "iszlám elleni agressziónak" és terrorizmusra való felbujtásnak minősítette a szent könyv elégetésének tervét.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!