Nagyvilág

2010.09.20. 16:37

Tömeges gyermekhalál az elhanyagolt bolgár gyermekotthonokban

<p>Bulgáriában a fogyatékkal élő gyermekeknek működtetett otthonokban a legkevesebb 166-an haltak meg az elmúlt 10 évben az ápolók gondatlansága miatt - olvasható egy hétfőn kiadott jelentés.</p>

Az adatokat publikáló bolgár Helsinki Bizottság (BHC) szerint a gyerekek közül sokakat odakötöztek ágyaikhoz, illetve kerekes-székeikhez, míg másokat szexuálisan bántalmaztak. A halálesetek többségét nem jelentették a hatóságoknak. Az ügyben a bolgár rendőrség több mint 200 vizsgálatot indított szeptemberben.

A bolgár Helsinki Bizottság jelentését az állami ügyészek és emberi jogi szakértők március óta tartó vizsgálata alapján készítették. Ennek során áttekintették Bulgária mind a 26 fogyatékkal élő gyermekeknek működtetett otthonát, amelyekben összesen 1350 gyerek él. A riport szerint az ápolók elhanyagolása miatt meghalt gyerekek kétharmadának halála megelőzhető lett volna a megfelelő törődéssel.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!