Nagyvilág

2010.09.01. 13:01

Nem ad információt az adócsalókról Svájc, ha lopott adatok alapján kérik

<p>A Svájci Államszövetség úgy döntött, hogy nem ad segítséget az adócsalók felkutatására azoknak az országoknak, amely lopott adatok alapján kérnek információkat - közölte a svájci pénzügyminisztérium szerdán.</p>

A rendelet értelmében a svájci törvények szerint illegálisan szerzett és továbbított információk esetén tagadható meg a kérés.

A szerdai bejelentés szerint a rendelet 2010. október 1-én lép hatályba, de nem érvényes visszamenőleg. Az AFP francia hírügynökség megjegyzése szerint a rendelet kifejezetten hátrányos Németországra nézve. A jövőben ugyanis megtagadhatja Svájc azokat a berlini kéréseket, amelyek alapja egy CD, amit egy ismeretlen kínált fel megvételre a német kormánynak.

A számítógépes lemezen állítólag 1500 olyan német állampolgár adatai szerepeltek, akik svájci számlákra, például a Credit Suisse bankba menekítették pénzüket azzal a céllal, hogy eltitkolják jövedelmeiket az adóhatóságok elől. Az adathordozóért a berlini kormány 2,5 millió eurót fizetett az ismeretlen eladónak idén februárban.

A német hatóságok márciusban összesen 1100 ilyen állampolgár ügyében kezdett vizsgálatot. Az érintettek a Credit Suisse banknál helyezték el pénzüket. A düsseldorfi ügyészség tavasszal azt közölte: az ügyben a svájci bank német fiókjaiban dolgozó munkatársak felelősségét is vizsgálják a német hatóságok.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!