Nagyvilág

2010.09.05. 17:20

MEXIKÓI-ÖBÖL: Kiemelték és már vizsgálják a kitörésgátlót

<p>Kiemelték a tengerből és hajóra rakták a Mexikói-öbölben felrobbant olajkútról leválasztott kitörésgátlót, amelynek meg kellett volna akadályoznia az olajszivárgást. A mérnököknek majdnem harminc órába került a háromszáz tonnás szerkezet kiemelése a másfél kilométeres mélységből - közölte vasárnap az AP amerikai hírügynökség.</p>

A kitörésgátlót helyi idő szerint pénteken kora délután választották le az olajkútról, 29 és fél órával később emelték fel a rá váró járműre. A több mint 15 méter magas szerkezetet egy speciálisan kialakított tartóba helyezték. A kulcsfontosságú bizonyítéknak számító szerkezetet többek között az FBI ügynökei várták, akik fényképeket és videófelvételeket készítettek.

A katasztrófa okait vizsgáló nyomozók azt próbálják kideríteni, hogy a szerkezet miért nem zárta le a kutat a robbanás után. A kitörésgátlót a NASA egyik telephelyére szállítják, ahol alaposan átvizsgálják.

A Deepwater Horizon fúrótorony április 20-án robbant fel. A tragédiában 11 munkás vesztette életét. A szerkezet ezután a Mexikói-öböl vizébe omlott. Helyén 87 napig szivárgott az olaj a tengerbe, összesen 4,9 millió hordónyi (780 millió liter). A sérült kutat július 15-én sikerült ideiglenesen tömíteni, és ezzel megállítani a további szennyezést.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!