Nagyvilág

2010.09.05. 06:50

MEXIKÓI-ÖBÖL: A tengernagy szerint már nem jelent veszélyt a sérült kút

<p>Nem jelent többé kockázatot a környezetre a BP 1500 méteres mélységbe süllyedt, sérült olajfúrója, amelyből április vége óta több mint 900 millió liter olaj ömlött a tengerbe. Ezt a szennyezés elleni állami küzdelem irányításával megbízott nyugalmazott amerikai tengernagy jelentette ki szombaton.</p>

Thad Allen azután mondta ezt, hogy a BP mérnökei közölték: sikerült kicserélni egy megrongálódott zárat. Egy ilyen kitörésgátló hibája miatt ömlött az olaj, amely az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb környezeti katasztrófáját okozta. A mérnökök bejelentése szerint a megrongálódott zárat a felszínre hozta egy robot-tengeralattjáró, mert a katasztrófa körülményeinek vizsgálatában fontos bizonyíték.

A Deepwater Horizon nevű platform április 20-án robbant fel máig nem tisztázott okok miatt, és 11 munkás halt meg. Az intenzív tűzoltás ellenére a fúrótorony két nappal később másfélezer méteres mélységbe süllyedt, miközben dőlt belőle az olaj. A mérnökök több mint egy hónappal ezelőtt tudták csak elhárítani a katasztrófát.
A terv az, hogy a sérült fej bezárása után a kútra betont öntenek egy másik fúrókútból, hogy mindörökre betemessék. A szarkofág elkészítése az elkövetkező héten veszi kezdetét. Sokan tartanak azonban attól, hogy a víz hatalmas nyomása miatt bármikor újra elkezdődhet az olajömlés.

A fúrót bérlő BP 20 milliárd dollár kártérítés megfizetésére tett ígéretet a szennyezés által sújtott öböl menti lakosságnak. A brit cég tovább dollármilliárdokat szán a katasztrófa környezeti hatásainak felmérésére és a helyi turizmus fellendítésére. A cégre azonban még kártérítési perek sokasága vár.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!