Nagyvilág

2010.09.02. 09:10

Megkezdték a kitelepítéseket az Earl hurrikán miatt az Egyesült Államokban

<p>Több ezer embert köteleztek otthonaik elhagyására az Egyesült Államok keleti-partvidékén, miután korábbi gyengülése után szerdán ismét négyes kategóriájú hurrikánná erősödött az Earl névre keresztelt ciklon.</p>

A vihar, amelynek belsejében a széllökések ereje meghaladja az óránkénti 215 kilométeres sebességet, várhatóan pénteken közelíti meg az Észak-Karolina államhoz tartozó szigeteket. A Miamiban működő Nemzeti Hurrikánfigyelő Központ számításai szerint a ciklon várhatóan az Egyesült Államok keleti partjával párhuzamosan halad majd, ezért a vészhelyzeteket kezelő szövetségi ügynökség, a Fema több mint 1100 kilométernyi partszakaszon, Észak-Karolinától Massachusets államig adott ki hurrikán-figyelmeztetést.
2010 eddigi legveszedelmesebbnek tűnő hurrikánja miatt, Barack Obama amerikai elnök felszólította a Fema vezetőit, hogy készüljenek a "legrosszabb esetre". A vihar valószínűleg sok amerikainak okoz majd bosszúságot, mert várhatóan pont akkor söpör majd végig a keleti partvidéken, amikor az amerikaiak nyárbúcsúztató hosszú hétvégéje miatt még sokan terveztek tengerparti pihenést. (Hétfőn, a Labor Day nevű ünnep miatt munkaszüneti nap van az Egyesült Államokban.)

A NASA felvétele az Earl hurrikánról >>>


Earl a hétfőn áramkimaradásokat és árvizeket okozott több karibi szigeten is. Nyomában egyébként már közeledik a térség felé a Fiona nevű trópusi vihar, és kialakult a Gaston névre keresztelt ciklon is. Ez utóbbi, az előrejelzések szerint, a földrengés sújtotta Haiti felé tart.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!