Nagyvilág

2010.09.25. 07:09

Levált a Szojuz a Nemzetközi Űrállomásról

<p>Sikeresen levált a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) szombaton a Szojuz orosz űrkapszula, egy nappal azután, hogy egy műszaki hiba megakadályozta a műveletet - közölte az orosz űrközpont. A két orosz, és egy amerikai űrhajóst szállító űrhajó közép-európai idő szerint negyed nyolc után ér földet Kazahsztánban.</p>

A Szojuz "a tervezett időben, minden gond nélkül levált" a Nemzetközi Űrállomásról - közölte az orosz űrközpont sajtóközpontja. A kapszula egy amerikai asztronautát, és két orosz kozmonautát szállít vissza a földre. Az űrhajósok majdnem fél évet töltöttek az űrállomáson.

A Szojuznak az eredeti tervek szerint pénteken kellett volna leválni az űrállomásról, de egy műszaki hiba miatt nem sikerült ledokkolni. A problémát számítógépes hiba okozta, amely tévesen azt jelezte, hogy nem sikerült hermetikusan lezárni az űrállomást az ajtó bezárása után. A Roszkozmosz vezetője, Anatolij Perminov akkor elmondta, hogy a rendszert ellenőrizték, és elvileg már pénteken visszatérhettek volna az űrhajósok. Perminov közlése szerint azonban "semmi okuk a sietségre, a legfontosabb az űrhajósok biztonsága".

- Független Hírügynökség -


Gondok az űrben - késik a Szojuz

fuggetlen | 2010.09.24 11:57
Nem tudott leválni a Nemzetközi Űrállomásról a Szojuz TMA-18 orosz űrhajó technikai hiba miatt, ezért egy nappal később érkezik vissza a Földre a három asztronautával a fedélzetén - jelentették az orosz illetékesek. A Szojuz történetében még sosem történt ilyesmi.

Ezek is érdekelhetik