Nagyvilág

2010.09.13. 17:35

Betiltották az iráni Press TV-t Kasmírban

<p>Indiai Kasmír hatóságai hétfőn betiltották a területen a Press TV nevű iráni állami televízió adásának sugárzását.</p>

A televíziót azért tiltották be, mert beszámolói szerint amerikai keresztények a Koránt lapjait égették el a Fehér Ház előtt. A hatóságok szerint a beszámoló miatt váltak a megszokottnál is erőszakosabbá a hétfői tüntetések, amelyek alatt legalább 12 tüntetőt lőttek agyon a biztonsági erők.

A Press TV betiltását indiai Kasmír kormányfője jelentette be újságírók előtt nyilatkozva. S.S. Kapur elmondása szerint azért utasították a kábelszolgáltatókat a Press TV levételére, mert az angol nyelvű állami adó "hamis híreket közölt a Korán állítólagos megszentségtelenítéséről", amelyről "egyedül a Press TV számolt be, és rajta kívül a világ egyetlen egy televíziója sem".

A Press TV olyan híreket közölt, amely szerint a muzulmánok szent könyvének lapjait égették el amerikai keresztények a Fehér Ház előtt. Az iráni televízió weboldalán több hír is foglalkozik az Egyesült Államok több városában is történt állítólagos Koránégetésekkel, valamint az azokra adott iráni,és kasmíri reakciókkal. Szombaton hat konzervatív keresztény tényleg lapokat tépett a Fehér Ház előtt a Koránból, de nem gyújtották azokat fel.

Hétfőn legalább 12 tüntető, és egy rendőr halt meg a Kasmírban történt összecsapásokban, miután több tízezren vonultak utcára több településen is, a kijárási tilalom ellenére. Egy faluban egy keresztény iskolát is felgyújtottak a tüntetők.

Ezek is érdekelhetik