Nagyvilág

2010.09.02. 12:35

240 nőt, lányt és csecsemőt erőszakoltak meg Kongóban

<p>Többet járőröznek a békefenntartók a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, ahol az Egyesül Nemzetek Szervezetének legfrissebb számításai szerint 240 nőt, lányt és csecsemőt erőszakoltak meg fegyveres lázadók - írta a BBC, brit közszolgálati médium internetes oldala csütörtökön.</p>

Az ENSZ korábban 150 nemi erőszakról számolt be.  A világszervezetet sok kritika érte amiatt, hogy a kéksisakosok nem védték meg Luvungi és a környező kisebb falvak lakóit.

A lázadók július 30-án foglalták el Luvungit és környékét, ahol négy napot töltöttek el. A békefenntartók - akiknek mindössze 30 kilométerre a településtől van egy bázisuk - azt mondják, ezalatt az idő alatt nem érkezett hozzájuk bejelentés a helyiektől. A kéksisakosok azt állítják, hogy csak tíz nappal később, egy a támadásokat dokumentáló humanitárius csoporttól tudták meg, hogy tömeges nemi erőszak történt. Úgy vélik, hogy az áldozatok - akiket sokszor csoportosan, családtagjaik szeme láttára erőszakoltak meg - féltek a lázadók bosszújától, és ezért hallgattak.

Az ügyben korábban összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa, a világszervezet főtitkára pedig külön megbízottat küldött a Luvungiba, hogy kiderítse, mi történt. Atul Kare a jövő héten tér vissza New Yorkba, hogy jelentést tegyen. A Kongói Demokratikus Köztársaságot az évelején egyébként a világszervezet egy tisztségviselője a "világ nemi erőszak központjának" nevezte.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!