Nagyvilág

2010.08.29. 18:13

Vádat emeltek Iránban az Oriflame egyik alkalmazottja ellen

<p>Vádat emeltek Iránban az Oriflame nevű svéd kozmetikai cég egyik kettős állampolgárságú alkalmazottja ellen piramisjáték szervezése miatt - közölte vasárnap a stockholmi külügyminisztérium. Camilla Aakesson Lindblom külügyi szóvivő azt mondta az AFP-nek, hogy egy harmincas éveiben járó férfiról van szó, a nevét nem árulta el.</p>

A szóvivő közlése szerint a cég teheráni irodáját az iráni rendőrség bezárta augusztus 22-én, és öt alkalmazottat őrizetbe vettek, arra hivatkozva, hogy részt vettek a piramisjátékban, amit valószínűleg egy külföldi kémszervezet támogat. Szombaton az iráni titkosszolgálati miniszter azzal vádolta meg az Oriflame-t, hogy Irán biztonsága ellen tör. "Nincs gazdasági háttere a cégnek, csak az iráni rendszer ellen akar harcolni" - mondta Hejdar Moslehi.

"Kozmetikai cég vagyunk, és az üzleti módszerünk a közvetlen eladás. Semmiféle politikai tevékenységben nem veszünk részt. Nem kommentáljuk az ellenünk felhozott vádat, mert előbb párbeszédet akarunk az iráni hatóságokkal, tudni szeretnénk ugyanis, hogy mi történt valójában" - mondta a cég pénzügyi vezetője, Gabriel Bennet az AFP-nak.

Bennet korábban azt mondta, hogy az üzleti módszerükkel, vagyis a közvetlen értékesítéssel és az ebből fakadó személyes kapcsolatokkal hozható összefüggésbe az ügy. Azt is közölte, hogy eddig 40 ezer iráni nővel vették fel a kapcsolatot. Egyelőre nem tudni, hogy a kettős állampolgárságú Oriflame-alkalmazott elleni vádemelésen kívül mi a helyzet a cég őrizetbe vett további négy munkatársával. Múlt kedden a svéd külügyminisztérium berendelt az iráni nagykövetet, hogy tájékozódjanak az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!