Nagyvilág

2010.08.02. 12:01

Politikai foglyok éhségsztrájkolnak Iránban

<p>Egy hete éhségsztrájkol 17, Iránban bebörtönzött politikai fogoly, köztük újságírók és diákaktivisták - közölte hétfőn az egyik iráni ellenzéki portál. A bejelentés szerint az éhségsztrájkkal akarják elérni a börtönkörülmények javítását.</p>

Az ellenzékinek tartott politikushoz és korábbi elnökjelölthöz, Mir Hosszein Muszavihoz kapcsolható portál, a Kaleme.com azt közölte, hogy öt éhségsztrájkolót már kórházba vittek. A tiltakozók csoportjában van a két reformista újságíró, Bahman Ahmadi Amui és Kejvan Szamimi, valamint két diákvezető, Abdullah Momeni and Mazsid Tavakoli.

A portál közlése szerint azért kezdték éhségsztrájkjukat, mert magánzárkába tették, illetve rendszeresen megverték és megalázták őket. Egy másik ellenzéki honlap, a Rahesabz.net azt közölte, hogy az éhségsztrájk akkor kezdődött, amikor vita pattant ki a foglyok és az őrök között a beszélőre érkező családtagokkal történt durva bánásmód miatt.

A foglyok azután kerültek börtönbe, hogy többedmagukkal vezető szerepet játszottak tavaly nyáron, amikor tömegtüntetések robbantak ki Mahmúd Ahmadinezsád elnök újraválasztása ellen, amely szerint csalással történt. A tüntetések brutális leverése után tíz embert halálra ítéltek, több száz férfit és nőt pedig börtönbe vetettek.

Állítólag több éhségsztrájk volt már az elmúlt évben a politikai foglyok körében. Egyikük a híres filmrendező, Dzsafar Panahi, aki letartóztatása után azt követelte, hogy kapcsolatba léphessen ügyvédjével, és azonnal engedjék szabadon. Végül májusban óvadék ellenében szabadon engedték.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!