Nagyvilág

2010.08.19. 16:56

Műszaki gondok miatt tévedt Kínába és zuhant le az észak-koreai gép

<p>A hivatalos kínai állami hírügynökség csütörtöki jelentése megerősítette, hogy egy észak-koreai gép zuhant le szerdán Kína északkeleti részén. Az Új Kína híre szerint műszaki gondok miatt téved a kínai légtérbe a gép, amely egy lakóépületre zuhant.</p>

A Yonhap dél-koreai hírügynökség titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt írta egy nappal korábban, hogy a gép pilótája eltévedhetett, miközben Oroszországba akart szökni.

Az Új Kína híre szerint nyomozók megállapították, hogy az észak-koreai vadászgépnek műszaki problémája volt, és amiatt tévedt Kína felé. A hírügynökség közlése szerint a zuhanást is a meg nem határozott műszaki gond okozta. A gép Liaoning tartományban zuhant le egy lakóépületre. A földön senki sem halt meg, de a pilóta nem élte túl a zuhanást.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség egy nappal korábban titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a repülő pilótája eltévedhetett, miközben Oroszországba akart repülni. Kínának és Észak-Koreának kiadatási egyezménye van egymással, ezért dönthetett úgy a repülő pilótája, hogy inkább Oroszországba szökik - idézte forrását a Yonhap.

A kínai hírügynökség azt nem közölte, hogy milyen típusú volt a gép. A Yonhap értesülései szerint a radarképek alapján egy MÍG-21-es lehetet. A dél-koreai hírügynökség szemtanúkra hivatkozva csütörtökön azt közölte, hogy kínai tisztségviselők, nagyjából száz fegyveres rendőr felügyelete mellett szétszedték a gépet, és darabjait egy ismeretlen helyre szállították.
- Független Hírögynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!