Nagyvilág

2010.08.05. 07:31

MEXIKÓI-ÖBÖL: A vízbe jutott olaj háromnegyede már nem szennyez

<p>A Mexikói-öbölbe ömlött olaj csaknem háromnegyede már nem szennyezi a környezetet, mert azt sikerült eltakarítani, illetve elégett, elpárolgott vagy lebomlott - ez áll az Egyesült Államok kormányzata által készített, szerdán nyilvánosságra hozott jelentésben.</p>

Eszerint a tengerbe ömlött 4.9 millió hordónyi (780 millió liter) kőolaj még vízben levő egynegyede is "gyorsan bomlik".  Washington közben engedélyezte, hogy a British Petrol (BP) cementtel véglegesen elzárja a sérült olajkutat, amelyből a cég egy olajfúró platformján bekövetkezett robbanás miatt április 20-tól 87 napon át ömlött a nyersanyag a Mexikói-öbölbe.

A BP szerdán jelezte, hogy befejezték a sérült kút nehéziszappal történő eltömítését, és készen állnak arra, hogy cementtel véglegesen bezárják azt. Közben tovább fúrják azt a mentesítő kutat is, amelyen keresztül még több iszapot és cementet pumpálhatnak a sérült rész felé. A hurrikán-szezon közeledtével végleges tömítés egyre sürgetőbb.

Az Egyesült Államok elnöke örömmel nyugtázta, hogy a Mexikói-öbölben zajló művelet a "végéhez közeledik". Barack Obama ugyanakkor jelezte, hogy a munkáknak még nincs vége, mert még "meg kell szüntetni az okozott károkat."

Az amerikai szövetségi kabinet által szerdán nyilvánosságra hozott jelentés - amelyet szerintük a "legjobb kormányzati és független tudósok" készítettek - megállapítja, hogy a tengerbe ömlött olajnak az a része, amely természetes úton vagy a vegyszerek hatására lebomlott, már nem jelent veszélyt. "Ez már nem más, mint víz és széndioxid, vagyis már nem veszélyes" - mondta a sajtótájékoztatón a dokumentumot bemutató szakember. Dr. Jane Lubchenco azonban figyelmeztetett, hogy azt egyelőre senki sem tudja megjósolni, hogy a katasztrófának milyen hosszútávú hatása lesz a Mexikói-öböl élővilágára. "Az olaj, amely a vízbe került már eddig is hatással volt a felszínen élő, és a víz alatti élőlényekre, ezekkel a hatásokkal még évekig, de lehet, hogy évtizedekig számolni kell" - tette hozzá Dr. Lubchenco.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!