Nagyvilág

2010.08.17. 16:46

Kábítószert találtak az Ukrajnában forgalmazott fogyasztószerekben

<p>Az Ukrajnában forgalomban lévő fogyást elősegítő szerek felében jelentős mennyiségű, tiltott pszichotróp adalékot mutattak ki - adta hírül kedden az ukrán UNIAN hírügynökség.</p>

A bevizsgált tíz "fogyasztó" tablettából ötben olyan kábítószernek minősülő vegyületet találtak, ami akár függőséget is okozhat.

A kijevi TESZT Szakértői Központ által elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy az olyan dietetikus szerek, mint például a Da LI, a Di La és társai, sibutramint tartalmaznak, ami Ukrajnában a tiltott pszichotróp hatású szerek listáján szerepel. Ez a hatóanyag a központi idegrendszert izgató mellékhatásokat okoz, és tartós szedés esetén függőséghez vezethet csakúgy, mint bármely más narkotikum.

Minderre azért nem jöttek rá még az illetékes állami hatóságok, mert az ukrán jogszabályok szerint a táplálékkiegészítő gyógyászati szereket nem kötelező vegyészeti vizsgálatnak alávetni, az engedélyező szervek megelégszenek a papíron mellékelt alapanyagok ellenőrzésével. Márpedig - mint bebizonyosodott - a külföldről importált szerek többségének összetétele gyakran köszönő viszonyban sincs a tájékoztatón feltüntetett összetevőkkel.

Hasonló kifogások miatt az EMEA (Európai Gyógyszerügynökség) nemrég szintén javasolta a sibutramin forgalmazásának felfüggesztését az unióban. Ezt a hatóanyagot tartalmazza például a Magyrországon is népszerű a Reducil nevű készítmény. Az ügynökség CHMP nevű szervezete (a közösségi embergyógyászati készítmények bizottsága) arra az álláspontra jutott, hogy e készítmények alkalmazásának kockázata nagyobb, mint haszna, ezért javasolta az Európai Unió országaiban e készítmények forgalmazásának felfüggesztését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!