Nagyvilág

2010.08.31. 18:55

Hivatalosan is befejeződött az Egyesült Államok iraki harci tevékenysége

<p>Képesek megvédeni országuk szuverenitását és függetlenségét az iraki katonák, rendőrök - közölte kedden az iraki kormányfő. Nuri al-Maliki kijelentése azzal kapcsolatos, hogy hivatalosan befejeződött kedden az amerikai erők több mint hét éven át tartó harci tevékenysége az országban.</p>

Az amerikai erők nagyobb része már elhagyta Irakot korábban, jelenleg 50 ezer amerikai katona tartózkodik az országban, hivatalosan tanácsadói és kiképzési feladatokkal. Nuri al-Maliki kormányfő keddi televíziós beszédében azt mondta: meggyőződése, hogy az utolsó amerikai katona 2011 végére elhagyja Irakot.
"A mai nap minden iraki emlékezetében megmarad, mert mától szuverén, független ország vagyunk ismét. Mostantól a mi erőink fogják a vezető szerepet játszani a rend és a biztonság, országunk megvédésében" - mondta az iraki kormányfő.

Maliki, aki a márciusi általános választásokon csak második lett pártjával, azt közölte, hogy "az iraki biztonsági erők képesek teljes felelősséget vállalni, még ha sajnálatosan ezt sokan kétségbe vonják".

Barack Obama amerikai elnök közép-európai idő szerint éjjel egy órakor mondja el beszédét a Fehér Ház ovális irodájából az Egyesült Államok iraki hadműveleteinek befejezése alkalmából. Obama várhatóan felhívja telefonon elődjét, George W. Busht, aki 2003-ban parancsot adott a Szaddám Huszeint megbuktató amerikai invázióra, amit a britekkel együtt hajtott végre az Egyesült Államok hadereje. Az ABC amerikai csatornának adott keddi interjújában a Fehér Ház szóvivője, Robert Gibbs azt mondta: "Köszönet azoknak a férfiaknak és nőknek, akik hatalmas áldozatokat hoztak. Begyógyíthatjuk a sebeket, és az amerikaiak maguk mögött hagyhatják történelmük egyik legmegosztóbb időszakát".
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!