Nagyvilág

2010.07.10. 12:40

Botrányt kavart a halott Mandelát ábrázoló festmény

<p>Hatalmas felháborodást keltett az a festmény, amelyet egy johannesburgi bevásárlóközpontban állítottak ki - számolt be róla szombaton a helyi média.</p>

A képen ugyanis a halott Nelson Mandela fekszik egy boncasztalon, miközben dél-afrikai politikusok nézik. Az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) élesen elítélte a festményt, amelynek címe a "Halott Mandela". Az ANC szerint a kép "ízléstelen és a dél-afrikai nemzet minden értékét támadja." Mi több, a kongresszus szerint rasszista is a festmény és boszorkányság is, mert egy élő embert holtan ábrázol.

A festmény készítője szerint viszont műve tisztelgés Mandela előtt, mivel "hús-vér emberként ábrázolja, és így emberközelivé teszi."

A kép egyébként Rembrandt 17. században készült, Dr. Nicolas Tulp anatómiaórája című festményének egyfajta másolata. Mandela testébe egy 12 évesen elhunyt AIDS-aktivista, Nkosi Johnson vág bele, a holttest körül pedig többek közt a Nobel-díjas Desmond Tutu és a dél-afrikai elnök, Jacob Zuma is ott áll.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!