Nagyvilág

2010.06.29. 10:10

Történelmi kereskedelmi megállapodás Kína és Tajvan között

<p>Történelmi gazdasági szerződést írt alá Kína és Tajvan kedden. A Gazdasági Együttműködési Keretmegállapodás célja a kereskedelem könnyítése.</p>

A megállapodással szorosabbá válik Kína és Tajvan kapcsolata, és bár a tajvaniak többsége támogatta, sokan tartanak attól, hogy ezzel nőni fog Peking politikai befolyása a szigeten.

A Gazdasági Együttműködési Keretmegállapodást a Kínában található Csungking városában írták alá. A megállapodás egyebek mellett csökkenti, vagy teljesen megszünteti több száz tajvani és kínai termékre kivetett vámot, valamint lehetővé teszi, hogy tajvani cégek bankszolgáltatásokat, és biztosításokat nyújthatnak Kína területén.

A megállapodásra a 2008-ban megválasztott Kína-barát tajvani elnök erőfeszítéseinek legfőbb eredményeként tekintenek. Ma Jing-zsou kampányában a Kínával való kapcsolatok javítását ígérte. Peking nem ismeri el független államként, és területe részének tartja Tajvant, amely 1949-ben szakadt el Kínától.

A megállapodás ellen több ezren tüntettek a hétvégén Tajpejben. Ellenzői szerint ezzel a lépéssel nőni fog Peking politikai befolyása a sziget felett. Peking elismerte, hogy a gazdasági megállapodás Tajvannak kedvez, megerősítve azokat a gondolatokat, hogy azt politikai és nem gazdasági okokból írta alá Kína.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!