Nagyvilág

2010.06.30. 10:05

Bepanaszolta az MTV-t a román közszolgálati televízióadó

<p>A Román Televízió bepanaszolta az európai közszolgálati televíziókat tömörítő Európai Műsorszolgáltató Uniónál (EBU) a Magyar Televíziót</p>

A panasz amiatt történt, hogy az Romániában is sugározza a futball-világbajnokság mérkőzéseit, noha ott a RománTelevízió (RTV) rendelkezik a kizárólagos közvetítési jogokkal - írja szerdai lapszámában a Krónika.

Az erdélyi napilapot a televízió sajtóosztálya arról tájékoztatta: az RTV a magyar televíziónak jelezte, hogy az megsérti a kizárólagos sugárzási jogát azzal, hogy nem kódolja az élő közvetítéseket. Az RTV például kódolta a dél-afrikai közvetítéseit, hogy Románia határain túl ne nézhessék ezeket. A kódolással azt lehet elérni, hogy csak a belföldi kábeles és műholdas szolgáltatók játszhassák tovább a világbajnokság élő közvetítéseit. Az RTV szerint a magyar televízió illetékesei válaszoltak a megkeresésre, és elismerték a hibájukat. Belátták, hogy nekik csak Magyarország területére van kizárólagos közvetítési joguk, és hogy kódolniuk kellett volna az élő közvetítéseket. Azt is vállalták, hogy tájékoztatják a romániai kábeles és műholdas televíziós szolgáltatókat: nem áll jogukban a focivébé magyar közvetítéseit sugározni.

Az RTV sajtóosztálya az üzleti titokra hivatkozva nem kívánta elárulni a magyar napilapnak, hogy az intézmény mennyit fizetett a kizárólagos közvetítési jogokért, és arra a kérdésre sem adott érdemleges választ, hogy milyen vesztesége származik az intézménynek abból, ha az erdélyi magyarok egy része a világbajnokság magyar közvetítéseit követi. Az intézmény májusban feloszlatott igazgatótanácsának magyar tagja, Stanik István 350 ezer eurós nagyságrendűre tette a közvetítési jogok árát a Szabadság napilapnak nyilatkozva. Azt is megemlítette, hogy az RTV jelentős reklámbevételtől esik el, ha csökken a nézettsége a világbajnokság mérkőzései idején.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!