Nagyvilág

2010.05.04. 18:56

VULKÁNI HAMU - Ismét megnyitották a teljes légteret Írországban és Nagy-Britanniában

<p>Megnyitotta kedden teljes légterét Írország és Nagy-Britannia, miután ideiglenesen repülési tilalmat rendeltek el az izlandi vulkáni hamu miatt.</p>

Az átmeneti légtérzár több ezer embert akadályozott meg abban, hogy elutazzon, köztük az ír közlekedési minisztert, aki Brüsszelbe repült volna, hogy a hamufelhõ miatti áprilisi légikáosz következményeirõl tárgyaljon uniós kollégáival.

A légtérzár feloldásával egy idõben az ír hatóságok és az egyik légitársaság arra figyelmeztettek, hogy további fennakadások lehetnek. Az írországi légikikötõket reggel 7-kor zárták le az izlandi vulkánkitöréstõl származó hamufelhõ veszélye miatt. A repülõterek reggeli lezárásakor már valószínûsítették, hogy a korlátozás csak kora délutánig lesz érvényben.

A brit repülési hatóság hétfõ este 18 órától zárta le a Skócia partjaitól északnyugatra fekvõ Hebridák szigetcsoport légterét. Az újabb korlátozást azt tette szükségessé, hogy Izland fölött megváltozott a szélirány, és ez az Eyjafjallajökull tûzhányó hamufelhõjét újra dél-délkeleti irányba sodorja.

A vulkán kitörése április közepén teljes repülési káoszt okozott a világban. Az európai légiforgalom biztonságáért felelõs szervezet, az Eurocontrol szerint április 15. és 21. között több mint 100 ezer járatot töröltek és 10 millió utas nem tudott útnak indulni. A légitársaságok vesztesége a vállalatokat tömörítõ nemzetközi szövetség, az IATA szerint meghaladta a 1,3 milliárd eurót.

Mind az ír, mind a brit polgári légügyi hatóság kedden arra figyelmeztetett, hogy korlátozó intézkedések várhatók a továbbiakban is, amennyiben megint kedvezõtlen lesz a szélirány. Az izlandi egyetem geofizikusa, Bryndis Brandsdottir azt mondta kedden, hogy a vulkán hamu-kibocsátási mennyisége vasárnap kissé nõtt, de aztán csökkenni kezdett.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!