Nagyvilág

2010.05.28. 16:21

Vakációzás közben is szavazhatnak a lengyelek

<p>A külképviseletek mellett a nagyobb külföldi nyaralóhelyeken is felállítanak szavazóköröket a lengyel állampolgároknak, akik júniusban és júliusban voksolhatnak az új elnökre - közölték varsói hivatalos források pénteken.</p>

A tragikus légiszerencsétlenségben meghalt Lech Kaczynski utódát az alkotmány szerint három hónapon belül kell megválasztani.

A 800 lengyel utazási irodát tömörítő szövetség (PIT) alelnöke, Jozef Ratajski az AFP hírügynökségnek elmondta, kérték az utak szervezőit, jelentsék be, hogy hova indítanak nagyobb létszámban utasokat a választások idején, hogy a hatóságok felállíthassák szavazóköröket. A lengyel választási bizottság amiatt aggódik, hogy a nyár közepén rendezett elnökválasztáson a vakációzók miatt alacsony lesz a részvételi arány. Az már biztosnak látszik, hogy az egyiptomi Hurghadában, a törökországi Antalyában, valamint a spanyolországi Kanári - és Baleári-szigeteken, illetve Malagában is voksolhatnak a lengyel szavazópolgárok.

Számos szavazóhelységet állítanak föl azokban az országokban is, ahol nagy számú lengyel vendégmunkás dolgozik, mint például Nagy-Britanniában, Írországban, Németországban és az Egyesült Államokban. A varsói külügyminisztérium szerint legalább 250 helyen lehet majd szavazni a június 20-ai első, és a július 4-ei második fordulóban. Ahhoz, hogy ne kelljen második kört tartani, 50 százalékot kellene kapnia valamelyik jelöltnek az első fordulóban.

Az április 10-én légiszerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski posztjáért indul a néhai államfő ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski is, de az előrejelzések szerint nála nagyobb esélye van a győzelemre Bronislaw Komorowski liberális jelöltnek.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!