Nagyvilág

2010.05.14. 07:42

Súlyos összecsapások Bangkokban- egy halott, fejbe lőttek egy tábornokot

<p>Összecsaptak csütörtökön, Bangkokban a hetek óta demonstráló kormányellenes tüntetők és a katonák.</p>

Lövések is dördültek, egy ember meghalt és legkevesebben nyolcan megsebesültek. Az egyik sérült egy renegát tábornok, aki átállt az öltözékük alapján vörös ingeseknek nevezett tüntetők oldalára.


Lövések és robbanások zaját lehetett hallani a thaiföldi főváros központi részéhez közel, ahol hetek óta táborozik a kormány távozását és választások kiírását követelő több ezer vörös inges. A thai hatóságok szerint az összecsapásokban egy ember halt meg, miután a katonák a tüntetők felé lőttek. Az egyik golyó fejbe találta Khattiya Sawasdipol tábornokot, aki korábban a tüntetők oldalára állt. A tábornok, akit súlyos állapotban vittek kórházba, egy újságírónak adott interjút éppen, amikor a lövés érte. A kórház jelentése szerint alig van esélye, hogy életben maradjon.

A lövöldözés előtt néhány órával a hadsereg figyelmeztetést adott ki. Közölték, hogy lövészeket fognak elhelyezni a környéken, hogy megakadályozzák további tiltakozók csatlakozását, és elvágják az áramellátástól a tüntetőket. A fejbe lőtt tábornok egyik munkatársa azt mondta az AFP tudósítójának, hogy egy lövész golyója találta el Khattiya-t.

A tábornok és a jelenlegi kormányfő között régóta elmérgesedett a viszony. A miniszterelnök szerint az 58 éves főtiszt a fő akadálya annak, hogy véget vessenek a megmozdulásnak. A tábornok arról lett ismert az utóbbi időben, hogy nyíltan bátorította a vörös ingeseket, arra biztatva őket, hogy ne fogadják el a kormány megbékélési gesztusait. A férfit többször is lehetett látni, amint terepszínű egyenruhában és kalapban, övében egy harci késsel szemlézte a barikádoknál a tüntetőket.

A csütörtöki összecsapás röviddel az után történt, hogy a kormányfő elvetette a novemberi választások tervét, és ezzel szertefoszlatta a reményt, hogy békésen érhet véget a két hónapja tartó tüntetéssorozat. A rendőrök, katonák valamint a Bangkok üzleti központját elfoglaló tüntetők eddigi összecsapásaiban csaknem 30-an haltak meg, és a sebesültek száma megközelíti az ezret.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!