Nagyvilág

2010.05.29. 20:58

Cseh választások - A szociáldemokraták nyertek, lemond Jiří Paroubek

<p>A baloldali Szociáldemokrata Párt (CSSD) nyerte a cseh parlamenti választásokat - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal szombat este, a szavazatok több mint 99,8 százalékos feldolgozottsága után. Eközben a nyertes párt vezetője, Jiri Paroubek közölte: lemond posztjáról, mivel nem tud majd koalíciós kormányt alakítani.</p>

"Hét-tíz napon belül lemondok" - közölte Paroubek, aki egyébként 2005 és 2006 között Csehország miniszterelnöke volt. A politikus hozzátette: "Csehország most már bizonyosan egy jobboldali koalíció megalakulásának útján van". Politikai elemzők szerint is hiába nyertek a szociáldemokraták, életképes koalíciót csak a jobboldal - azaz az ODS - hozhat majd létre.

A szombat esti adatok szerint a Szociáldemokrata Párt a voksok 22,1 százalékát szerezte meg, a jobboldali Polgári Demokratikus Párt (ODS) 20,2 százalékot kapott. A nemrég alakult konzervatív párt, a TOP 09 a voksok 16,7 százalékát szerezte meg, a Kommunista Párt 11,3 százalékot, míg a Közügyek Pártja 10,9 százalékot kapott.

A Szociáldemokrata Párt és a Polgári Demokratikus Párt is a gazdaság fellendítését tűzte zászlajára a kampány során.

A Jiří Paroubek vezette szociáldemokraták a korrupció elleni harccal, a külföldi befektetők Csehországba csábításával és az Európai Uniós pénzek hatékonyabb felhasználásával tennék növekedési pályára a gazdaságot, míg Petr Nečas polgári pártja az állami kiadások lefaragásában, az alacsony adókban, valamint a nyugdíj- és egészségügyi reformban látja a megoldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!